'Ik ben niet de tweede Iniesta, maar in mijn manier van spelen lijk ik wel op hem'

'Ik ben niet de tweede Iniesta, maar in mijn manier van spelen lijk ik wel op hem'

21-09-2018 09:43
24

Javier Espinosa (26) moet dit seizoen voor de creatieve ingevingen zorgen bij FC Twente. De 26-jarige middenvelder werd in de jeugd van FC Barcelona vergeleken met Andrés Iniesta.

"Ik mag natuurlijk niet in zijn schoenen staan en ik ben ook niet de tweede Iniesta, maar in mijn manier van spelen lijk ik wel iets op hem", zegt Espinosa tegen TC Tubantia. Het Barça-icoon kwam hem soms advies geven. "Ik heb het nooit als extra druk ervaren dat ze me aan hem spiegelden. Sterker nog, het was een stimulans, want wie wil er niet worden vergeleken met zijn grote idool?"

Espinosa speelde in de Catalaanse jeugdteams onder meer samen met Sergi Roberto, Marc Bartra, Mauro Icardi en Bojan Krkic. "Ik ben opgegroeid met de filosofie van Johan Cruijff, en later Pep Guardiola. Dat is de rode draad bij Barca, van de jongste jeugd tot aan het eerste elftal. Elke speler moet die mentaliteit in zich hebben."

Hoewel Espinosa te boek stond als een groot talent in de jeugd, hij werd met Spanje onder 17 Europees kampioen en speelde honderd duels voor Barça B, bleef een doorbraak uit. "Vraag me niet waarom ik net niet die laatste stap heb kunnen zetten. Misschien was ik net niet goed genoeg, misschien zat ik er net op het verkeerde moment, of heb ik pech gehad. Ik weet alleen wel dat ik er alles aan heb gedaan, en dat ik nergens spijt van heb en met een heel goed gevoel terugkijk. Op La Masia ben ik als mens gevormd."