Spelersbattle: Ajax wint slag op middenveld en verslaat PSV met kleinste verschil

Spelersbattle: Ajax wint slag op middenveld en verslaat PSV met kleinste verschil

21-09-2018 11:55
232

De eerste topper van het seizoen staat voor de deur, en wat voor één: PSV - Ajax. De krachtmeting tussen de twee beste ploegen van de Eredivisie is meteen cruciaal voor het verloop van de titelstrijd. VoetbalPrimeur blikt vooruit met een spelersbattle, waarbij per positie wordt bekeken of PSV of Ajax de beste speler heeft.

Jeroen Zoet - André Onana: 1-1
Twee klassekeepers, die dit seizoen pas vier goals om de oren kregen: Zoet drie, Onana één. Ook qua statistieken ontlopen de twee doelmannen elkaar niet veel. Zoet staat na vijf wedstrijden op drie reddingen, terwijl Onana zelfs pas twee keer écht ingreep. Nee, we kunnen niet kiezen uit de twee meest stabiele keepers van de Eredivisie.

Denzel Dumfries - Noussair Mazraoui: 2-1
De manier waarop Dumfries en Mazraoui zich in de eerste weken van het seizoen manifesteren, verdient een dikke pluim. De twee komen van ver: Dumfries speelde anderhalf jaar geleden nog bij Sparta, terwijl Mazraoui amper een jaar terug nauwelijks perspectief had in Amsterdam. Dumfries krijgt nipt de voorkeur, omdat hij op dit moment net wat zekerder oogt.

Daniel Schwaab - Matthijs de Ligt: 2-2
Mits fit, is geen enkele verdediger in de Eredivisie beter dan De Ligt. De Ajax-verdediger is op negentienjarige leeftijd een volwaardig Oranje-international en de onbetwiste aanvoerder in Amsterdam. Hoe goed Schwaab het ook doet in de PSV-defensie, daar kan ook de oerdegelijke Duitser niet aan tippen.

Nick Viergever - Daley Blind: 2-3
De vertrokken Ajacied tegen de teruggekeerde Ajacied: Viergever en Blind ontlopen elkaar dit seizoen niet veel, maar Blind heeft de nét iets betere papieren. Met zijn (internationale) ervaring is de linkspoot erg belangrijk voor Ajax, al kreeg hij vorige week veel kritiek voor zijn optredens in Oranje. Maar Viergever is helemaal geen international.

Angeliño - Nicolás Tagliafico: 3-3
Tagliafico maakte in de Champions League-opener van Ajax twee magistrale doelpunten, maar zeker net zo knap was de prestatie van Angeliño tegen FC Barcelona. De Spaanse linksback bleef in Camp Nou op de been en is sowieso bezig aan een goed seizoen. Hij krijgt nipt de voorkeur boven Tagliafico.

Pablo Rosario - Lasse Schöne: 3-4
Bij zowel PSV als Ajax is dit misschien wel de zwakste schakel in het elftal, wat niet wil zeggen dat de twee volledig uit de toon vallen bij hun clubs. Een gelijkspel lonkt, maar de ervaring van Schöne in toppers geeft de doorslag. Het is overigens best mogelijk dat niet Rosario, maar Erick Gutiérrez de voorkeur krijgt van PSV-trainer Mark van Bommel.

Jorrit Hendrix - Frenkie de Jong: 3-5
Hoe goed Hendrix het ook doet dit seizoen, op De Jong staat voorlopig geen maat. In Amsterdam, Nederland en de rest van de wereld is iedereen het er wel over eens: de in Arkel geboren middenvelder kan een grote speler worden. Hendrix, al enkele jaren een vaste waarde op het PSV-middenveld, zingt in deze fase van het seizoen een toontje lager.

Gáston Pereiro - Hakim Ziyech: 3-6
Ajax maakt het verschil op het middenveld, want we kiezen - natuurlijk - voor Ziyech. De Marokkaanse international heerst, dirigeert, is het creatieve brein van Ajax, scoort én geeft assists. Een rol die Pereiro ook zou willen opeisen, maar nu (nog steeds) niet vervult. Wel is het zo dat Pereiro in belangrijke Eredivisie-wedstrijd wat meer kan brengen.

Steven Bergwijn - David Neres: 4-6
Een duel dat door de vorm van de dag heel verschillend kan uitpakken en dus heel onvoorspelbaar is. Neres heeft een goede start achter de rug, maar scoorde nog niet en wordt door Ajax-trainer Erik ten Hag op verschillende posities gebruikt. Bergwijn is een zekerheidje aan de rechterkant en was dit seizoen al goed voor vier doelpunten. Wij kiezen voor de PSV'er.

Luuk de Jong - Klaas-Jan Huntelaar: 5-7
Voor de kraker in Eindhoven zou het fantastisch zijn als Huntelaar op tijd fit is en gewoon met Luuk de Jong kan uitmaken wie de beste spits van de Eredivisie is. Over heel 2018 is de PSV'er dat tot nu toe, maar kijkend naar de laatste weken is de Ajacied in topvorm. En omdat het nu eenmaal om de vorm van de dag gaat, zeker in deze wedstrijden, krijgen beiden een punt.

Hirving Lozano - Dusan Tadic: 6-7
Het is een kwestie van kill your darlings in deze spelersbattle: wordt het de PSV'er die wordt begeerd door half Europa of kiezen we voor de Ajacied die eigenlijk te goed is voor de Eredivisie? De keuze valt nipt op Lozano, die iets doorslaggevender is geweest in de eerste vijf speelronden van de Eredivisie. Dat mag echter niet meer baten: Ajax wint de spelersbattle met één punt verschil.

Hoe zou jij de spelersbattle invullen? Kopieer het onderstaande lijstje, geef een punt aan de Ajax- of PSV-speler die jij het beste vindt of een punt aan beide spelers als ze gelijkwaardig zijn en plaats jouw lijstje in de comments!

Zoet - Onana:
Dumfries - Mazraoui:
Schwaab - De Ligt:
Viergever - Blind:
Angeliño - Tagliafico:
Rosario - Schöne:
Hendrix - Frenkie de Jong:
Pereiro - Ziyech:
Bergwijn - Neres:
de Jong - Huntelaar:
Lozano - Tadic: