'Duitsland aan de haal met EK 2024: Turkije valt door de mand door nieuw element'

'Duitsland aan de haal met EK 2024: Turkije valt door de mand door nieuw element'

26-09-2018 08:03
56

Duitsland wordt zo goed als zeker de gastheer van het EK 2024. De zeventien bestuursleden van de UEFA stemmen donderdagmiddag in Nyon, maar gezien het evaluatierapport over de Duitsers en Turkije is het een gelopen race.

Dat meldt De Telegraaf. Dat heeft alles te maken met een nieuw element in de beoordeling van de bids: mensenrechten. De Europese voetbalbond heeft dat hoog op de agenda gezet, nadat er veel commotie ontstond rond de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar door de FIFA. De UEFA wil een duidelijk statement maken richting de wereldvoetbalbond.

"Het gebrek aan maatregelen op het gebied van de mensenrechten in Turkije is een punt van zorg", schrijft de UEFA in het rapport over Turkije. Duitsland komt er een stuk beter vanaf. "Dit bid voldoet aan alle voorwaarden op politiek gebied, sociale verantwoordelijkheid, duurzaamheid en mensenrechten."

De kans is groot dat door het rapport ook Michael van Praag op Duitsland stemt. Aanvankelijk waren de Duitsers bevreesd dat de stem van KNVB-bondsvoorzitter naar Turkije zou gaan, omdat de DFB in 2016 tijdens de UEFA-presidentsverkiezing tegen de afspraak in op het beslissende moment toch niet op hem had gestemd. Van Praag weigerde vragen daarover te beantwoorden.

Overigens scoorde Duitsland ook beduidend beter op het gebied van transport. De hoge standaard van stadions en de capaciteit valt eveneens licht in Duits voordeel uit. De toewijzing zou voor Nederlandse fans goed nieuws betekenen. Zij kunnen zelfs met de auto naar het EK 2024.

Lees ook'Van Praag neemt wraak op Duitsland en gaat stemmen voor EK-bid van Turkije'