Amnesty slaat alarm: 'Werknemers stadions Qatar krijgen niet betaald'

Amnesty slaat alarm: 'Werknemers stadions Qatar krijgen niet betaald'

26-09-2018 11:58
52

In de winter van 2022 vindt het WK plaats in Qatar. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft woensdagochtend een kritisch rapport naar buiten gebracht over een Qatarese aannemer die stadions bouwt voor het WK.
 

Het bedrijf, Mercury MENA, komt zijn verplichtingen volgens Amnesty International niet na. "Ze betalen hun werknemers niet, het bedrag loopt op tot duizenden dollars." Amnesty claimt dat minstens 78 werknemers uit Nepal, India en de Filipijnen al sinds februari 2016 niet meer betaald krijgen. Gemiddeld gaat het om 1.700 euro, wat voor sommige van de werknemers gelijk staat aan een aantal maanden loon.

Volgens Amnesty heeft Mercury voordeel gehaald uit het 'Kalafa-systeem' van Qatar. "Door dit systeem kunnen werknemers niet van baan veranderen, of het land verlaten zonder toestemming van hun baas."

De FIFA doet het verhaal van Amnesty af als misleidend en incorrect. "We hebben geen reden om te geloven dat de gerapporteerde schendingen van de rechten van werknemers daadwerkelijk verband houden met de FIFA en het WK van 2022", aldus een FIFA-woordvoerder in gesprek met het Franse AFP