Blunderende Nijhuis negeerde VAR: 'Dat slaat eigenlijk nergens op. Dit kan niet'

Blunderende Nijhuis negeerde VAR: 'Dat slaat eigenlijk nergens op. Dit kan niet'

01-10-2018 17:45
77

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende heeft zich verbaasd over de rode kaart van Simon Gustafson tijdens FC Groningen - FC Utrecht. De Zweedse middenvelder kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis - na dubbelcheck van de VAR - een rode prent, maar die werd maandag geseponeerd door de KNVB.

Het is een opvallend gegeven, omdat de VAR - sinds dit seizoen actief in de Eredivisie - onder meer onterechte rode kaarten juist zou moeten voorkomen. Niet alleen de KNVB pleitte Gustafson vrij: ook FC Utrecht-trainer Dick Advocaat, het gros van het Nederlandse voetbalpubliek en ex-arbiter Van der Ende konden zich niet vinden in de beslissing van Nijhuis.

Maakte Gustafson in uw ogen een overtreding en zo ja, welke?
Mario van der Ende: "Hij maakt een overtreding, maar dit is geen ernstig gemeen spel (waar een rode kaart voor staat, red.). Hij gaat er wel onbesuisd in, maar daar staat nog steeds een gele kaart op. Dit is geen actie met buitensporige inzet waarmee hij zijn tegenstander ernstig kan blesseren."

Volgens De Telegraaf adviseerde videoscheidsrechter van dienst Jeroen Manschot Nijhuis om tijdens de wedstrijd naar het moment te kijken. Dat deed Nijhuis niet.
"Dat verbaast mij. De VAR heeft gezegd: ga zelf even kijken, volgens mij zit je ernaast. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat Bas Nijhuis dan niet gaat kijken. Dat slaat eigenlijk nergens op. De VAR zit daar niet voor niets, je kan niet zomaar je eigen regels gaan invoeren."

"De speler is benadeeld, FC Utrecht is benadeeld (met tien man gaf Utrecht een voorsprong weg, red.) en uiteindelijk kreeg ook Dick Advocaat nog een gele kaart omdat hij terecht reageerde op de rode kaart. Dit is niet hoe de VAR bedoeld is. Het is logisch dat Advocaat boos is. Woede en onbegrip liggen in zo'n situatie op de loer."

"Als de scheidsrechter een seintje krijgt, moet hij altijd gaan kijken. Ook als hij heel zeker van zijn zaak is of als hij geen vertrouwen heeft in de VAR. Je kan namelijk ook best onzeker zijn over je VAR als hij al vier keer een verkeerd advies heeft gegeven. Als ik de beste scheidsrechter van Nederland ben en de nummer vijftien in de pikorde moet mij adviseren, dan denk ik: ik hoop dat hij het goed ziet. Er is natuurlijk ook een bepaalde hiërarchie en bovendien komt er vaak interpretatie bij kijken.”

"En als de KNVB-verantwoordelijken dan ook nog blijven roepen: er is een grijs gebied in de spelregels, dan denk ik: hou nou eens op met die onzin. De regels staan gewoon op papier, die moeten nageleefd worden. Een grijs gebied zit er helemaal niet in als je de regels gewoon goed leest."

Lees ook: Boze Advocaat krijgt zijn zin: rode kaart Gustafson geseponeerd

Tekst gaat verder onder foto

Hoe kunnen dit soort onwenselijke situaties in de toekomst worden voorkomen?
"De VAR moet de eindbeslissing krijgen bij dit soort momenten en wel om verschillende redenen. De VAR ziet de beelden vaker en vanuit verschillende hoeken, hij heeft veel meer overzicht, hij heeft meer tijd en bovendien zit hij niet in de emotie van de wedstrijd. Twijfels over de kwaliteit van de scheidsrechters die als VAR dienst draaien heb ik zeker, desondanks vind ik dat de VAR de beslissing moet nemen."

"In de normale rechtspraak is dat ook zo. De politieagent kijkt wie er te hard rijdt, maar hij bepaalt niet de hoogte van de boete. Ik vind dat dat bij de VAR ook hoort. De scheidsrechter is de opsporingsambtenaar en de VAR neemt de beslissing en staat daar dus boven in de hiërarchie."

De eerste twee maanden VAR in de Eredivisie zitten erop. Welk gevoel overheerst?
"Een wisselend gevoel. De VAR toont heel duidelijk aan dat de scheidsrechters het hulpsysteem nodig hebben. Bijvoorbeeld afgelopen weekend bij De Graafschap – Willem II, waar na controle van de VAR een gele kaart werd omgezet naar een rode kaart (voor Willem II'er Atakan Akkaynak, red.). Of bij Excelsior - VVV, waar na ingrijpen van de VAR een totaal gemiste rode kaart alsnog werd toegekend aan Ali Messaoud. We hebben al veel van dat soort momenten gezien."

"Tegelijkertijd zie ik zaterdag bij Heerenveen – ADO dat de spits van ADO bijna uitgekleed wordt en dat de VAR vervolgens niet ingrijpt. Dat was een honderd procent strafschop. Dan denk ik: er valt nog heel veel te winnen."

Maar: de VAR staat nog in de kinderschoenen.
"Dat maakt niet uit. Als het nu nog niet goed genoeg werkt, zijn we er te vroeg mee begonnen. Als je iets invoert in de Eredivisie en daar vele miljoenen in stopt, dan mag je wel met de juiste mensen gaan werken. Daar is de plank compleet mis geslagen. Er zitten regelmatig scheidsrechters in het VAR-hok waarvan ik denk: die zijn totaal incapabel. Bovendien wordt de VAR al twee seizoenen getest in Nederland, dus de schoonheidsfoutjes mogen er nu wel uit zijn. Laat het duidelijk zijn: ik ben en blijf voorstander van de VAR, maar er moet wel met de juiste mensen gewerkt worden. Het systeem werkt dus nog niet optimaal."

( Emile van de Sande / VoetbalPrimeur )