Ten Hag: 'Net als bij Ajax. Zo bezien helpt die tijd in München mij nog steeds'

Ten Hag: 'Net als bij Ajax. Zo bezien helpt die tijd in München mij nog steeds'

02-10-2018 07:55
10

Erik ten Hag keert dinsdagavond terug op vertrouwd terrein. De huidig trainer van Ajax stond tussen 2013 en 2015 aan het roer bij het tweede elftal van Bayern München. Hij leerde veel in die periode, mede dankzij Pep Guardiola.

Ten Hag merkte dat winnen boven alles gaat. Hij won met Bayern II drie keer de stadsderby tegen 1860 München, maar de vierde ging verloren. Een dag later stapte Karl-Heinz Rummenigge op hem af. "Dit kan reden zijn voor ontslag, hè." "Hij was bloedserieus", vertelt Ten Hag in het Algemeen Dagblad. "We hadden daarvoor elf keer op een rij gewonnen, hè. Stonden dik bovenaan. Maar zo wordt daar gewoon gedacht. Na die ene verliespartij wist Rummenigge me wel te vinden. Haha."

"Het zegt alles over de clubcultuur van Bayern. De cultuur van winnen, winnen, winnen. Fascinerend", vervolgt Ten Hag, die samenwerkte met Guardiola en technisch directeur Matthias Sammer. "Het klimaat dat zij creëerden was ongekend. Hoe Guardiola zijn ploeg voorbereidde: tot in detail. Slijpen aan het team, elke dag weer. Voetbaltactisch heb ik daar gigantisch veel van geleerd."

Sammer zorgde voor de randvoorwaarden en het groepsproces. "Het gevolg: de mentaliteit van de spelers was top. Elke dag vol gas. Als je dat niet deed, hoorde je er gewoon niet bij. Punt", aldus Ten Hag, die stelt dat ook hij met 'enorme verwachtingen te maken had'. "Winnen is de norm en normaal. Precies als bij Ajax. Alleen moet het bij Ajax ook nog met mooi voetbal. Zo bezien helpt die tijd in München mij nu nog steeds om met de verwachtingen om te gaan."