De keuzes van Koeman: vraagtekens op middenveld én in de voorhoede

De keuzes van Koeman: vraagtekens op middenveld én in de voorhoede

09-10-2018 14:15
98

Het Nederlands elftal bereidt zich in Zeist voor op de confrontaties met Duitsland (Nations League) en België (oefenduel). Bondscoach Ronald Koeman kan met zijn selectie – 24 man, vier debutanten – tal van kanten op. Welke elf namen staan er komende week in de basis? En voor welke formatie kiest Koeman? Een blik op de opties. 

Slecht nieuws kwam er maandag vanuit Engeland. Davy Pröpper meldde zich met een voetblessure af bij Koeman. Een tegenvaller, aangezien de middenvelder van Brighton & Hove Albion een serieuze kandidaat was voor de basiself tegen Die Mannschaft en De Rode Duivels. De invulling van het Oranje-middenveld lijkt nu de grootste puzzel te worden voor de bondscoach. Na zijn flitsende optreden tegen Frankrijk is Frenkie de Jong waarschijnlijk een zekerheidje en ook de naam van Georginio Wijnaldum kunnen we eigenlijk direct invullen. Maar wie wordt nummer drie?

Koeman kan kiezen uit – in willekeurige volgorde – Donny van de Beek, Marten de Roon, Kevin Strootman, Tonny Vilhena en debutant Pablo Rosario. Van dit vijftal is Van de Beek de enige met veel diepgang in zijn spel. Op papier is de Ajacied daardoor een logische aanvulling naast De Jong en Wijnaldum. Oranje zou tegen de Duitsers ook voor meer defensieve zekerheid kunnen opteren. Dan komt een controleur als Marten de Roon of Rosario juist in beeld.


In mei, na de oefenwedstrijden tegen Slowakije en Italië, zei Koeman dat hij in de toekomst in principe altijd voor een formatie met drie of vijf verdedigers zou kiezen. Tegen Frankrijk werd het echter een bijzondere variant, waarin Oranje op papier met vier verdedigers aantrad, maar Kenny Tete op rechts juist doorschoof, en vleugelaanvaller Ryan Babel veel op eigen helft was te vinden. Tegen de Duitsers en de Belgen zal Nederland waarschijnlijk weer de onderliggende partij zijn – en dus bestaat de kans dat Koeman ook nu weer gaat goochelen met zijn tactiek en formatie.

Dumfries of Hateboer
Mocht Oranje aantreden in een reguliere 4-3-3, dan laat de invulling van de achterhoede, inclusief doelman, zich voor een groot deel raden. Jasper Cillessen is nummer één onder de lat en Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk zijn vaste krachten in het centrum van de achterhoede. Het ligt ook voor de hand dat Daley Blind opnieuw linksback staat, ook al beleefde de Ajacied een maand geleden een rotavond in Parijs. Patrick van Aanholt is zijn concurrent.

Op rechts gaat het tussen Hans Hateboer en Denzel Dumfries. Wij denken dat Koeman voor de PSV-debutant kiest. In een formatie met vijf of drie verdedigers – het is maar net hoe je het bekijkt  - ontstaat er in het centrum van de achterhoede een vacature. Die wordt ingevuld door Stefan de Vrij.


Blijft over: de voorhoede. Steven Bergwijn en Arnaut Danjuma Groeneveld zijn de debutanten in de 24-koppige groep van Koeman. Daarnaast kan de trainer ook beschikken over Ryan Babel, Luuk de Jong, Memphis en Quincy Promes. De enige speler die honderd procent zeker lijkt van een basisplaats, is Memphis. Koeman ziet de vedette van Olympique Lyon als één van de spelers die het nieuwe Oranje moeten gaan dragen.

Achter Memphis zijn er veel vraagtekens. Als Nederland in een 4-3-3 opstelling speelt, welke spelers bezetten dan de flanken? Koeman lijkt vertrouwen te hebben in Babel als aanspeelpunt. Daarnaast ziet hij het zitten in Promes. Bij zijn nieuwe club Sevilla komt de man van twintig miljoen echter mondjesmaat aan spelen toe in de Primera Division. Als Koeman tegen de Duitsers en de Belgen kiest voor spelers die lekker in hun vel zitten, liggen de eerste minuten in de nationale ploeg van Bergwijn en Groeneveld voor de hand. Zij doen het al weken meer dan uitstekend bij PSV en Club Brugge.