Beste Eredivisie-XI tot nu toe: zes uitblinkers van PSV, Ajax levert twee spelers

Beste Eredivisie-XI tot nu toe: zes uitblinkers van PSV, Ajax levert twee spelers

10-10-2018 12:45
122

PSV zonder puntenverlies aan kop, NAC Breda hekkensluiter, Heracles Almelo en VVV-Venlo de revelaties en Kristoffer Peterson topscorer: het barst ook dit Eredivisie-seizoen weer van de interessante en onverwachte ontwikkelingen. Welke spelers sprongen er tijdens de eerste acht speelrondes écht uit op de Nederlandse velden? VoetbalPrimeur stelde een elftal samen.

Doelman: Lars Unnerstall (VVV-Venlo)
Eén van de pijlers onder het succes van VVV, dat in acht duels al elf punten bij elkaar sprokkelde. Unnerstall laat wekelijks zien waarom PSV hem in de zomer voor meerdere jaren vastlegde. De koploper lijkt de toekomstig opvolger van Jeroen Zoet al in huis te hebben. 

Linksback: Angelino (PSV)
Erg knap, hoe Angelino ogenschijnlijk probleemloos de overstap heeft gemaakt van NAC naar PSV. In Eindhoven is de Spaanse vleugelverdediger een onbetwiste basisklant. Angelino stoomt tijdens wedstrijden negentig minuten lang op aan de linkerflank. Luuk de Jong profiteerde al meerdere malen van zijn heerlijke traptechniek en idem voorzetten. 

Centrale verdediger: Matthijs de Ligt (Ajax)
Onverwoestbare leider en uitblinker in Amsterdam. De Ligt blíjft maar verbazen - en dat op negentienjarige leeftijd. Zonder de Oranje-international leed Ajax een pijnlijke nederlaag bij titelconcurrent PSV. Een paar weken later legde De Ligt superspits Robert Lewandowski aan de ketting in München. 


Centrale verdediger: Daniel Schwaab (PSV)
Duitse degelijkheid in de achterhoede van de lijstaanvoerder. Met aanwinst Nick Viergever vormt Schwaab een betrouwbaar duo. In acht duels incasseerde PSV slechts drie doelpunten. Vorig seizoen zagen we Schwaab met de bal aan de voet nog regelmatig rare fratsen uithalen. Nu beperkt hij zich tot zijn grootste kwaliteit: man uitschakelen - en inleveren. 

Rechtsback: Denzel Dumfries (PSV)
Net als Angelino lijkt ook Dumfries moeiteloos aan te haken in Eindhoven. Het is amper voor te stellen dat de rechtsback een paar jaar geleden nog actief was in de Jupiler League. Via Sparta en sc Heerenveen mag Dumfries het nu laten zien in de Champions League én bij Oranje. Waar ligt zijn plafond? 

Controleur: Pablo Rosario (PSV)
PSV'er nummer vier alweer uit dit lijstje. Rosario is één van de spelers die geprofiteerd heeft van de komst van Mark van Bommel. De opvolger van Phillip Cocu werkt graag met jonge, gretige voetballers - en Rosario heeft zijn kansen in PSV 1 met beide handen aangegrepen. De controleur doet het zó goed, dat hij miljoenenaankoop Erick Gutiérrez vooralsnog op de bank houdt. Bondscoach Ronald Koeman beloonde Rosario met een oproep voor het Nederlands elftal. 

Linkshalf: Hakim Ziyech (Ajax)
PSV heeft momenteel het beste team, maar heel voetbalminnend Nederland is het er waarschijnlijk over eens dat de beste speler van Nederland in de Johan Cruijff Arena actief is. Splijtende passes, geniale dribbels, briljante steekballetjes en heerlijke golals: op rasvoetballer Ziyech staat ook dit seizoen geen maat. 

Rechtshalf: Nasser El Khayati (ADO Den Haag)
Wat zouden ADO en trainer Fons Groenendijk zonder hem moeten? El Khayati geeft assists, gaat op het middenveld voorop in de strijd en scoorde in acht duels al zeven keer. Hoogtepunt: vier doelpunten tijdens het uitduel met Excelsior. 


Linksbuiten: Kristoffer Peterson (Heracles Almelo)
Bij FC Utrecht en Roda JC viel de 23-jarige Peterson nooit op door z'n scorend vermogen. In pakweg 50 officiële duels namens die twee clubs tekende hij voor vijf (!) doelpunten. Dit seizoen verbaast de Zweed vriend en vijand. De teller staat nu al op acht treffers. Daarmee is Peterson momenteel de trotse topscorer van de Eredivisie. De bondscoach van zijn vaderland nodigde hem afgelopen week voor de eerste keer uit voor de nationale ploeg. 

Spits: Luuk de Jong (PSV)
De captain van PSV zit dit seizoen lekker in z'n vel. Wat wil je ook, in zo'n geoliede machine. De Jong - al goed voor zes goals - en PSV ogen op dit moment onverslaanbaar binnen de eigen landsgrenzen. Tegen Ajax (3-0 winst) was de targetman de grote uitblinker. 

Rechtsbuiten: Steven Bergwijn (PSV) 
Wat is-ie in vorm dit seizoen, Bergwijn. In de zomer weerstond de vleugelaanvaller de lokroep uit Europese topcompetities. Nu ligt zijn rendement véél hoger en laat hij het ook zien in Europa. Net als Rosario en Dumfries kan ook Bergwijn deze week zijn debuut maken in Oranje. 


Op de bank: Jeroen Zoet, Nicólas Tagliafico, Frenkie de Jong, Jorrit Hendrix, Jerdy Schouten, Fran Sol, Dusan Tadic, Tim Matavz en Robin van Persie

Ben je het met ons elftal eens? Welke spelers ontbreken? Deel het in de comments!