Leegloop op komst bij crisisclub Manchester United: 11 (!) aflopende contracten

Leegloop op komst bij crisisclub Manchester United: 11 (!) aflopende contracten

10-10-2018 16:00
40

Een dramatische seizoensstart, heibel in de kleedkamer, clubiconen die felle kritiek uiten en een manager op de schopstoel. De onrust bij het ooit zo stabiele Manchester United kent zijn weerga niet. Komend jaar lopen er óók nog eens elf (!) contracten af op Old Trafford.

Het seizoen 2018/19 is amper twee maanden bezig, maar nu al wordt er in Manchester met een schuin oog naar de volgende jaargang gekeken. De selectie van Manchester United lijkt een ongekende metamorfose te ondergaan. Liefst elf spelers van The Red Devils beschikken over een contract dat in juni 2019 afloopt – met de voetnoot dat de club in een aantal gevallen over een eenzijdige optie beschikt om er een extra jaar aan vast te plakken.

Van die elf zijn David de Gea, aanvoerder Antonio Valencia, Phil Jones, Chris Smalling, Juan Mata en Anthony Martial de meest opvallende namen. Ter vergelijking: aartsrivaal Manchester City beschikt over twee spelers die komend jaar transfervrij zijn. Bij Liverpool zijn het er vier (zie kader onderaan).


Wéér geen kampioen
Fans van de club zijn bang dat de magere sportieve prestaties én het aanhoudende rumoer rond manager José Mourinho consequenties hebben voor de toekomst van diverse belangrijke spelers. Het gaat met name om De Gea (27), al jarenlang dé uitblinker op Old Trafford. United kan een optie activeren die er voor zorgt dat de Spaanse goalie tot medio 2020 vastligt in Noord-Engeland. Maar is De Gea nog wel happy bij de club? Hoe gefrustreerd is de goalie nu United zo goed als zeker wéér geen kampioen wordt? In het verleden mikte De Gea al op een toptransfer. Een deal met Real Madrid viel in het water. 

Met de andere tien die eveneens over een aflopend contract beschikken, is eigenlijk in alle gevallen wel 'iets' aan de hand. Mourinho lijkt weinig vertrouwen te hebben in Smalling en Jones. Niet voor niets zeurde de Portugees de hele zomer om een nieuwe centrale verdediger. Luke Shaw vraagt zich volgens Sky Sports af of het wenselijk is voor zijn ontwikkeling om nóg een seizoen onder Mourinho te werken. De eens zo veelbelovende linksback staat al een paar jaar stil. 


De 33-jarige Valencia zou onlangs een aanvaring hebben gehad met zijn trainer. De Ecuadoriaan bood openlijk zijn excuses aan, nadat hij een bericht over een aanstaand ontslag van Mourinho een like had gegeven op social media. Juan Mata en Ander Herrera schipperen beiden tussen bank en basis. Niemand verwacht dat zij over een jaar nog actief zijn op Old Trafford.

Anthony Martial - in 2015 door Louis van Gaal voor circa zestig miljoen euro aangetrokken - geniet evenmin het vertrouwen van Mourinho. Afgelopen zomer werd er al volop gespeculeerd over een vertrek. Ook bij de Fransman beschikt United over een eenzijdige optie. Dat geldt eveneens voor Valencia, Matteo Darmian en de jonge Andreas Pereira. 

Renovatie
De aanstaande gedaanteverandering van de selectie van United kan nog veel grotere proporties aannemen. Marcos Rojo en Victor Lindelöf lijken belangrijke kandidaten om de club te verlaten, al hangt de toekomst van de Argentijn en de Zweed mogelijk samen met die van Mourinho. Dat laatste geldt zéker voor Paul Pogba. Engelse kranten berichten haast dagelijks over de slechte verstandhouding tussen de man van 105 miljoen en zijn trainer. Zaakwaarnemer Mino Raiola zou Pogba liever vandaag dan morgen verkopen aan een topclub uit Spanje of Italië. 

Dan is er nog het ongelukkige huwelijk tussen United en Alexis Sánchez. De Chileen staat voor ruim 25 miljoen euro per jaar op de loonlijst, maar presteert al sinds zijn komst in januari ondermaats. Sánchez lijkt niet happy met zijn rol vanaf links, aan de zijde van targetman Romelu Lukaku. In de schaduw van Sánchez en Martial loopt ook Marcus Rashford nog rond bij United. De twintigjarige Engelsman slaagt er onder Mourinho maar niet in om een vaste basisspeler te worden. Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur houden de situatie naar verluidt in de gaten. 

Aflopende contracten bij top-zes van Engeland

Manchester United (11): David de Gea, Phil Jones, Chris Smalling, Antonio Valencia, Luke Shaw, Matteo Darmian, Ashley Young, Andreas Pereira, Ander Herrera, Juan Mata, Anthony Martial

Chelsea (7): Cesc Fàbregas, David Luiz, Olivier Giroud, Gary Cahill, Lucas Piazon, Willy Caballero, Robert Green

Tottenham Hotspur (5): Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Mousa Dembélé, Fernando Llorente, Michel Vorm


Arsenal (5): Aaron Ramsey, Danny Welbeck, Nacho Monreal, Petr Cech, Stephan Lichtsteiner

Liverpool (4): James Milner, Daniel Sturridge, Alberto Moreno, Lazar Markovic

Manchester City (2): Vincent Kompany, Eliaquim Mangala