Van der Vaart zat fout: 'Ik dacht: die gaat nooit het betaalde voetbal halen'

Van der Vaart zat fout: 'Ik dacht: die gaat nooit het betaalde voetbal halen'

12-10-2018 08:00
79

Dirk Kuyt speelde maar liefst negentien jaar betaald voetbal en droeg 104 keer het shirt van het Nederlands elftal, maar Rafael van der Vaart had nooit gedacht dat de Katwijker überhaupt prof zou worden. 

Kuyt maakte in 1998 de stap van Quick Boys naar FC Utrecht. Daarvoor trof hij Van der Vaart een keer. "Ik weet nog dat ik met de jeugd van Ajax tegen Quick Boys speelde. Dan zag ik hem lopen en dacht ik: die gaat in geen honderd jaar het betaald voetbal, laat staan het Nederlands elftal halen", zegt Van der Vaart in een uitgebreid interview met De Telegraaf.

"Maar Dirk is een van de belangrijkste spelers geworden bij het Nederlands elftal. De waardering nam per seizoen toe. Vooral mentaal heeft hij iets, waar wij met z’n vieren (Sneijder, Van Persie, Robben en Van der Vaart, 'De Grote Vier', red.) een voorbeeld aan kunnen nemen."

Kuyt was met Oranje actief op vier eindrondes, maar zeker niet altijd als eerste keuze voor een positie. Van der Vaart prijst het geduld dat de oud-voetballer had. "Hij begon elk toernooi als vierde keus voor rechtsbuiten, maar hij eindigde in de basis als linksback. Hoe verzin je dat? Ik vind dat ongelooflijk. Hij heeft altijd kei- en keihard gewerkt. Daar heeft hij veel mee afgedwongen. Dat is knap."