Belgische arbiter doet verhaal: 'Bijna elk duel is voor de aftrap al gespeeld'

Belgische arbiter doet verhaal: 'Bijna elk duel is voor de aftrap al gespeeld'

Gepubliceerd: vrijdag 12 oktober 2018 om 18:31vr 12-10-2018 om 18:31

Een scheidsrechter heeft anoniem zijn verhaal gedaan in België over het omkoopschandaal dat de Belgische competitie al een aantal dagen in de wurggreep heeft. 

Deze week werden er in België diverse mensen opgepakt. Trainers, scheidsrechter, zaakwaarnemers, allemaal werden ze ondervraagd door de politie. Tegenover RTL laat de arbiter zich uit over de druk van spelers en clubvoorzitters tijdens een wedstrijd. "Er is bijna geen enkele wedstrijd die niet gefixt is of vooraf nog niet gespeeld is. Het zou leuk zijn als je me laat winnen, het zou leuk zijn als je me laat verliezen."

"De wedstrijden worden niet gefixt door de arbiters, maar door de clubvoorzitters zelf. De voorzitters kennen elkaar, ontmoeten elkaar en beslissen vooraf over de uitslag. Bijvoorbeeld wanneer een ploeg het hele seizoen met dezelfde ploeg heeft gespeeld en dan plots in de beslissende fase met jonge voetballers gaat spelen. Of als een speler een enorme kans mist of een doelman zwaar in de fout gaat. Op dat niveau begaan doelmannen geen enorme blunders, die zijn vooraf afgesproken."

Het motief is volgens de anonieme scheidsrechter simpel: geld. "Hoe het gebeurt? Soms betaalt de voorzitter van de ene ploeg de winstpremie van de verliezende ploeg. Ploegen krijgen dus winstpremies om te verliezen. Dan heb ik het over eerste klasse, maar net zo goed over derde provinciale. Maar een scheidsrechter gaat nooit naar een wedstrijd met als doel om de boel te belazeren."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws