'Onzin dat Nederland achterloopt. Dat roepen mensen die niets van voetbal weten'

'Onzin dat Nederland achterloopt. Dat roepen mensen die niets van voetbal weten'

16-10-2018 11:07
50

Memphis Depay staat volgens Art Langeler symbool voor een internationale ontwikkeling in het voetbal. De vleugelaanvaller van Olympique Lyon stond tegen Duitsland in de spits van het Nederlands elftal en deed het naar behoren.

Langeler denkt dat een klassieke nummer 9, zoals Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy, nagenoeg is uitgestorven anno 2018. "De tijd van een standaard, grote spits, die als aanspeelpunt fungeert en ballen erin kopt, is wel voorbij", laat de directeur voetbalontwikkeling van de KNVB weten aan de NOS. Volgens Langeler is het voetbal een stuk dynamischer geworden dan in het verleden. "Voetballers zitten niet meer vast in een formatie, maar bewegen door elkaar heen."

Deze dynamische speelwijze probeert de KNVB ook in de vertegenwoordigende jeugdelftallen te implementeren. "Wij krijgen weleens het verwijt dat we daarin achterlopen op de rest van Europa, maar daar ben ik het niet mee eens", bijt Langeler van zich af. "Sterker nog: ik vind het onzin. Dat wordt geroepen door mensen die niet veel van voetbal weten, omdat ze niet beter weten. Maar wij zijn daar ook gewoon in meegegaan."