Kraakheldere analyse Memphis: 'We kunnen niet meer terug. Mag niet meer minder'

Kraakheldere analyse Memphis: 'We kunnen niet meer terug. Mag niet meer minder'

16-10-2018 23:25
22

Memphis Depay zegt dat het Nederlands elftal op het goede spoor zit op weg naar succes. Na de ruime overwinning op Duitsland is er een ding zeker: Oranje mag niet meer door de ondergrens zakken. 

Na de 3-0 zege op de Duitsers heerst er ineens een euforisch gevoel in Nederland. Een gevoel dat er muziek in het huidige Nederlands elftal zit. Memphis erkent dat. "We kunnen niet meer terug", zegt hij bij de NOS. "We zijn een weg ingeslagen. Vanaf nu moet het alleen maar beter."

"Het mag niet meer minder. Ook al spelen we een keer wat minder, dan kan dat gebeuren. Dan moeten we wel onze basisafspraken hebben zodat we altijd een zes spelen. Dan heb je altijd individuele klasse waardoor spelers het verschil kunnen maken."

Memphis was er vier jaar geleden ook bij, toen Oranje vriend en vijand verraste en de halve finale van het WK in Brazilië haalde. Daarna ging het faliekant mis.  Nederland plaatste zich twee keer op rij niet voor een eindtoernooi. Ook heerste er onrust op bestuurlijk niveau. Bovendien stonden er in vier jaar tijd maar liefst vijf bondscoaches voor de groep. Memphis maakte het allemaal mee. Nu gaat het duidelijk de goede kant op. "De sfeer is veranderd. Dat is logisch."

"Als het niet goed gaat, merk je dat aan alles. Dat merk je aan de media, in het land, maar ook in de groep. Er zitten nu veel nieuwe jongens bij. Het is tijd om andere spelers te zien opstaan. Je merkt dat het nu positief is. Als team zie ik echt dat we elkaar verdedigen. Als iemand een steek laat vallen, corrigeren we hem. Dat wordt geaccepteerd. Zo bouw je naar een team dat honderd procent op elkaar kan vertrouwen."

Eigen vorm
Dat Memphis zich bij Oranje ontpopt tot sterkhouder, is mede omdat hij goed in zijn vel zit. "Ik voel me goed. Ik ben super happy, ook buiten het veld en voel zeker het vertrouwen van de trainer. Voor iedere speler is het belangrijk dat hij ook buiten het veld blij is."

"Dat was met name in Engeland niet zo (bij Manchester United, red.). Dat kon je ook zien. Nu heb ik alles op een rijtje. Dat zie je terug in het veld. Het vertrouwen van de trainer, hij laat me staan. Hij weet dat ik dingen kan creëren. Het team zoekt me ook."