Slap Heerenveen verliest ruim van Ajax: hoofdrollen voor Schöne en arbitrage

20-10-2018 22:34
103

Ajax heeft de op papier lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen eenvoudig in winst omgezet. In een duel vol hoogtepunten liep de ploeg van trainer Erik Ten Hag in de tweede helft weg bij de Friezen: 0-4.

Ajax hinkte voor de wedstrijd ongetwijfeld op twee gedachten, want komende dinsdag wacht Benfica in de Champions League. Toch trad Ten Hag aan met zijn sterkste basiself. Ajax miste Noussair Mazraoui en Nicolas Tagliafico vanwege blessures. Zij werden vervangen door Rasmus Kristensen en Max Wöber. Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Lasse Schöne waren 'gewoon' van de partij.

Ajax opende furieus in Heerenveen en kwam al na twee minuten op voorsprong door een wonderknal van Lasse Schöne, die Warner Hahn van dertig meter passeerde. Een minuut later probeerde Daley Blind precies hetzelfde, hij had iets minder geluk. De goal gaf Ajax geen energie, maar sukkelde de ploeg juist in slaap. De Amsterdammers leken het duel op tachtig procent te willen beslissen. Dat gaf Heerenveen kracht, al werd daar weinig mee gedaan De ploeg van Jan Olde Riekerink kreeg wat kansjes, maar niet meer dan dat.

Vlak voor rust kreeg Ajax de gewenste tweede goal. Hahn kon een schot van De Jong nog pareren, maar de rebound van Ziyech bleek de doelman te machtig. Heerenveen kreeg vroeg in de tweede helft kansen op de aansluitingstreffer. Sam Lammers profiteerde niet van een inschattingsfout van André Onana en Rasmus Kristensen. Even later kreeg Ajax een controversiële strafschop. Daniel Hoegh deelde een schouderduw uit aan Kasper Dolberg, maar scheidsrechter Pol van Boekel kende een strafschop toe. De VAR kwam er niet aan te pas. Dusan Tadic schoot raak.

Even later maakte Dolberg er zelf 0-4 van, waardoor het duel helemaal beslist was. Het gaf Ten Hag de gelegenheid om basisspelers te wisselen. Zo kregen Dolberg en Ziyech rust. Even later werd ook De Jong naar de kant gehaald. Klaas-Jan Huntelaar, David Neres en Zakaria Labyad waren de vervangers.

Heerenveen was nog dicht bij een eretreffer, maar die viel niet. Ajax treedt aankomende dinsdag in de Champions League aan tegen Benfica. De Amsterdammers staan eerste in de poule met Bayern München, AEK Athene en de Portugezen. Volgende week wacht Feyenoord in de competitie.