Benfica-insider voorspelt hete strijd in Amsterdam: Het voetbal is niet geweldig

Benfica-insider voorspelt hete strijd in Amsterdam: "Het voetbal is niet geweldig"

22-10-2018 13:15
35

In Benfica treft Ajax dinsdag een hecht collectief dat zéér goed op elkaar ingespeeld is. Veel spektakel of avontuurlijk voetbal hoeft er niet verwacht te worden van de koploper van de Portugese competitie. Dat zegt Tom Kundert, kenner van het Portugese voetbal, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Kundert is oprichter van de website PortuGoal, correspondent namens het internationale maandblad World Soccer Magazine en co-auteur van een aantal boeken over het Portugese voetbal. Sinds 1994 woont hij in Lissabon. Kundert volgt de verrichtingen van recordkampioen Benfica al jaren op de voet. "De grote kracht van die ploeg is het collectief. Een groot deel van het elftal speelt al meerdere seizoenen samen", zegt hij. "Zonder geweldig te spelen staan ze nu bovenaan in de Liga NOS. Dit seizoen is er in de competitie nog niet verloren."

Benfica werd in mei vice-kampioen van Portugal, met zeven punten achterstand op FC Porto. Sindsdien is er qua spelersmateriaal weinig veranderd in het Estádio da Luz. "Wél opvallend: onder Rui Vitória speelde Benfica sinds 2015 eigenlijk altijd 4-4-2. Dit seizoen kiest hij voor 4-3-3. Zonder een opvallend sterke selectie of grote sterren is het hem gelukt om in drie jaar tijd twee keer kampioen te worden. Dat is knap. Er zijn ook nog eens tal van talenten doorgebroken. Toch zijn de fans niet echt kapot van Rui Vitória, hij is niet bepaald populair. Dat heeft te maken met het behoudende voetbal dat Benfica al jaren speelt. Ook zijn de resultaten in grote wedstrijden al een paar jaar heel matig."


Job done
Kundert zag Benfica dit seizoen vaak in actie. "Het loopt nog niet echt lekker, het voetbal is niet geweldig, maar ik denk dat er veel vertrouwen in de ploeg zit en dat ze met vertrouwen naar Amsterdam komen. De overwinningen op AEK Athene (2-3) en FC Porto (1-0) hebben de spelers goed gedaan. Die twee wedstrijden waren typisch voor dit seizoen: geen geweldig veldspel, maar job done, mede dankzij een paar geniale acties."

Ajax heeft de mazzel dat Benfica het in Amsterdam sowieso zonder twee belangrijke spelers moet doen. "Jonas is de grote vedette binnen de selectie. Vorig seizoen maakte hij 34 doelpunten in de competitie. Hij is nu al een tijdje geblesseerd en heeft in de competitie pas 28 minuten gespeeld. Rúben Dias is de man die achterin de boel regelt. Hij is heel belangrijk voor de achterhoede. Door zijn rode kaart tegen AEK is Dias er niet bij tegen Ajax."

Vechten om plek twee
Ondanks de vormdip van Bayern München vermoedt Kundert dat Ajax en Benfica beide achter de Duitse grootmacht zullen eindigen in Groep E van het miljardenbal. "Bayern herstelt zich nog wel, ik durf te wedden dat zij op de eerste plek eindigen. Ajax en Benfica moeten dus vechten om de tweede plek. Wat dat betreft worden de komende twee wedstrijden heel belangrijk."

"Rui Vitória kennende is hij met een gelijkspel in Amsterdam tevreden. Verwacht van Benfica écht geen avontuurlijk, aanvallend spel. Daar doet deze trainer überhaupt niet aan. Een remise is natuurlijk een aardig resultaat, maar het punt dat Ajax heeft gepakt in München is echt een groot voordeel. Zeker door de thuisnederlaag van Benfica tegen Bayern kan dat weleens het verschil gaan maken."

DE UITBLINKERS VAN BENFICA

Alex Grimaldo | 22 jaar | linksback
Jeugdexponent van FC Barcelona. Uitblinker die 90 minuten lang blijft gaan op de linkerflank. Zou in de belangstelling staan van topclubs uit Italië en Engeland.

Odysseas Vlachodimos | 24 jaar | doelman
De jonge Belg Mile Svilar heeft onder de lat plaats moeten maken voor Vlachodimos. De Duitse goalie kwam over van Panathinaikos en heeft zich onmiddellijk opgewerkt tot basisspeler

Eduardo Salvio | 28 jaar | rechtsbuiten
Al sinds 2012 speler van Benfica. "Hij heeft een paar moeilijke periodes gekend, maar is nu echt aan zijn tweede jeugd begonnen”, vertelt Kundert. “Hij is echt in vorm. Salvio werkt hard en heeft een heerlijke voorzet in huis."