'Feyenoord wordt komende zondag afgeslacht tegen Ajax'

'Feyenoord wordt komende zondag afgeslacht tegen Ajax'

22-10-2018 20:36
148

Joop van Daele weet het zeker: Feyenoord maakt aankomende zondag geen schijn van kans in De Klassieker tegen Ajax. De oud-speler van de Rotterdammers ziet nauwelijks aanknopingspunten en denkt dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst 'afgeslacht' gaat worden.

"Feyenoord wordt wel afgeslacht", zegt Van Daele, die van 1967 tot 1977 speler was van Feyenoord, bij FC Rijnmond. Dat Feyenoord slechts twee punten achter staat op Ajax, zegt Van Daele niets. "Dat is allemaal relatief. Ik hoop dat Feyenoord een goed resultaat neerzet, maar als je alles de revue laat passeren, zeg ik dat ze weinig kans hebben op basis van alle dingen die nu over de tafel gaan."

Feyenoord doet er volgens Van Daele goed aan om tegen Ajax tactisch anders te gaan spelen. "Je moet je wapenen. De rechts- en linksback van Ajax spelen in balbezit gewoon rechts- en linksbuiten. Als je 4-3-3 zou spelen heb je grote problemen, want voorin zijn ze bij ons niet zo happig om mee te verdedigen. Die ga je sowieso krijgen (problemen, red.), ongeacht hoe je gaat spelen."

"Je zou kunnen opperen om de buitenkanten van Ajax te blokkeren. Daar beginnen meestal de eerste aanvalsopzetten. Van daaruit gaan ze voetballen. Frenkie de Jong komt aan de bal en speelt bijna alles naar de zijkant. Of hij speelt hem naar degene die de zijkant aan kan spelen."

Toch ziet Van Daele een kleine kans voor Feyenoord. "Feyenoord heeft de Johan Cruijff Schaal gewonnen met een zeer verdedigende tactiek. We hebben aanvallend niets gebracht en wonnen de wedstrijd na strafschoppen. Dat kan zondag natuurlijk niet, maar je zou wel uit een corner of vrije trap kunnen scoren. Dat hoop je dan. De voetbalkwaliteiten van Ajax zijn zo groot. Ze hebben dat Bayern München weerstaan. Ze zijn zo in zichzelf gaan geloven."