Acht conclusies: Europese overwintering zo goed als binnen, Frenkie fenomenaal

Acht conclusies: Europese overwintering zo goed als binnen, Frenkie fenomenaal

23-10-2018 23:50
133

Ajax heeft drie hele belangrijke punten gepakt in het Champions League-duel met Benfica. In de Johan Cruijff Arena schoot Noussair Mazraoui de Amsterdammers in de absolute slotfase op 1-0. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een (opnieuw) heerlijk avondje Champions League.

Heerlijke pot voetbal
Vanaf het eerste fluitsignaal was het smullen geblazen in de Arena, ook voor de neutrale kijker. Met vroege mogelijkheden voor Rafa Silva aan de ene en Hakim Ziyech aan de andere kant, was het direct vuurwerk in de Arena. Na rust werd het misschien wat minder, maar elke voetballiefhebber kwam deze avond aan zijn trekken. En dat was ook te danken aan Benfica, dat met snelle uitbraken aantoonde over een goede ploeg te beschikken.

Mazraoui zwakke plek
Hij maakte veel goed met zijn treffer in de extra tijd, maar vooral in de eerste helft was Noussair Mazraoui de zwakste schakel bij Ajax. Als Benfica de Amsterdammers ergens pijn had kunnen dan was het wel op de rechterkant. In de beginfase leidde de rechtsback met slordig balverlies twee gevaarlijke uitbraken van de bezoekers in, en overall had Mazraoui moeite om de snelle en beweeglijke Rafa Silva in bedwang te houden. Maar ja, de goal vergoedde veel... heel veel.

Te trage Schöne
Waar zijn collega Frenkie de Jong een weergaloze wedstrijd speelde, viel Lasse Schöne juist lichtelijk door de mand. De Portugezen kozen er bewust voor om Schöne aan te laten spelen en vervolgens vol druk op de Deen te zetten. Niet onterecht: de handelingssnelheid van Schöne ligt op dit niveau net te laag. Het leverde bij tijd en wijle dan ook gevaarlijk balverlies op.

Scheidsrechter wekt ergernis
Toen Ajax halverwege de kleedkamer ging, klonk er een striemend fluitconcert in de Johan Cruijff Arena. Niet omdat Ajax zo dramatisch speelde, maar omdat de fans vonden dat arbiter Ruddy Buquet niet bepaald een goede wedstrijd floot. In de eerste helft weigerde de Fransman meerdere malen Hakim Ziyech een vrije trap te geven, en over het algemeen vonden de fans de scheidsrechter te pietluttig fluiten. Na rust werd het gemor minder, maar bleef de Fransman rommelig.

Fenomenale Frenkie
Wie haalt Frenkie de Jong komende zomer op bij Ajax, of nog belangrijker: hoeveel moet er worden neergeteld voor de middenvelder? Tegen Benfica was De Jong weergaloos en vijzelde hij zijn transferwaarde maar weer eens met een paar miljoen op. De Jong is zo rustig aan de bal, zoekt altijd de voetballende oplossing, lijdt zelden balverlies, en was tegen Benfica ook verdedigend een aantal keer doorslaggevend. Een tien met een griffel.

Uitstekende Vlachodimos
Odisseas Vlachodimos leek deze avond werkelijk onverslaanbaar. Hij zag Dolberg voor rust voor zich opduiken, maar bleef rustig, en keerde na rust uitstekend op een inzet van Van de Beek. Net op het moment dat Vlachodimos met een clean sheet richting Portugal leek af te kunnen reizen, moest hij alsnog capituleren. Dat dat via een van richting veranderd schot gebeurde, was veelzeggend.

Europese overwintering zo goed als binnen
Met de overwinning op Benfica heeft Ajax een geweldige stap gezet in de richting van Champions League-overwintering. De Amsterdammers delen de koppositie met Bayern München en hebben vier punten voorsprong op nummer drie Benfica. Met zeven punten voorsprong op AEK Athene is Europese overwintering al vrijwel zeker. Als Ajax over twee weken uit bij Benfica wint, is zelfs de volgende ronde van de Champions League al een feit.

Next up: heet avondje Lissabon
Nee, veel kwaliteitsverschil zit er niet tussen dit Ajax en Benfica. Ook de Portugezen hebben uitstekende voetballers en vooral via Rafa Silva werd de ploeg uit Lissabon meerdere malen gevaarlijk. Het belooft een spannende return te worden over twee weken in Lissabon. Maar wel in de wetenschap dat Ajax vier punten voorsprong heeft.

(VoetbalPrimeur / Jurgen van der Hoeven)