'Van Hanegem zei: je doet het goed hè, dat fluiten. Dat betekende zo veel voor me'

'Van Hanegem zei: je doet het goed hè, dat fluiten. Dat betekende zo veel voor me'

31-10-2018 16:07
34

Serdar Gözübüyük wist al op jonge leeftijd wat hij wilde: de Eredivisie in. Eerst als speler, later als scheidsrechter. Als jeugdscheidsrechter kreeg hij al een compliment van Willem van Hanegem.

Op jonge leeftijd speelde Gözübüyük met andere jongens van Marokkaanse en Turkse afkomst voetbal in een kooi. Toen bleek dat hij een goede scheidsrechter was, verlegde hij zijn aandacht naar dat vak. "Ze zeiden: je hebt een Turkse naam, dat gaat je toch niet lukken", vertelt Gözübüyük aan de Volkskrant

"Het waren voor 90 procent donkere jongens, dat was hoe zij naar de wereld keken. Nu kan ik me ergeren aan die houding. Je wilt wel kansen, maar wat doe je ervoor terug? Nederland is een mooi land waar alles goed is geregeld en toch zeiken we alleen maar, het is nooit goed."

Gözübüyük begon al op jonge leeftijd met het fluiten van wedstrijden. "Als jeugdspeler moest je soms ook fluiten. Na een wedstrijd voelde ik een hand op mijn schouder. Ik draaide me om en het was Willem van Hanegem, zijn kinderen speelden bij dezelfde club in Haarlem. Hij zei: je doet het goed hè, dat fluiten. Dat betekende zo veel voor me. Ik dacht: ik ben ergens goed in, ik kan iets bereiken in Nederland."