Schwaab, Immers, Zeneli en Peterson

Sinkgraven, Kuwas, Mahi: al deze spelers beschikken over een aflopend contract

Sinkgraven, Kuwas, Mahi: al deze spelers beschikken over een aflopend contract

07-11-2018 16:30
77

Het nieuwe kalenderjaar nadert en dat biedt zoals in ieder seizoen kansen voor clubs op de transfermarkt. Spelers met een aflopend contract mogen namelijk vanaf januari onderhandelen met potentiële werkgevers. Zodra een voetballer besluit om níet bij te tekenen, leidt dat in sommige gevallen tot een wintertransfer. Zo voorkomt een club immers dat de speler in kwestie gratis en voor niets de deur uitwandelt. Welke Eredivisie-voetballers beschikken er momenteel over een verbintenis die afloopt? Een overzicht.

PSV (4): Daniel Schwaab, Eloy Room, Ramon Lundqvist, Dante Rigo
De selectie van Eredivisie-koploper PSV herbergt vijf spelers met een contract dat eind juni afloopt. Van dat vijftal is routinier Schwaab de enige met een basisplaats. Room zit sinds zijn overstap van Arnhem naar Eindhoven op de bank. Onlangs gaf de goalie al aan dat hij niet blij is met zijn reserverol. 

Ajax (4): Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne, Kostas Lamprou, Daley Sinkgraven
Grote vraag in Amsterdam: is het na afloop van dit seizoen einde verhaal met de carrière van Huntelaar óf plakt de 35-jarige spits er tóch nog een jaartje aan vast? KJH heeft zich daar nog niet over uitgesproken. Ajax beschikt over een eenzijdige optie om de contracten van Schöne en Sinkgraven te verlengen.


Feyenoord (3): Robin van Persie, Joris Delle, Mo El Hankouri
De eveneens 35-jarige Van Persie kondigde onlangs zijn voetbalpensioen aan. Zijn toekomst is dus helder. Eerder deze week bereikte Feyenoord met Sven van Beek een overeenkomst over een nieuw, tweejarig contract. De verbintenis van de verdediger liep af. Nu ligt Van Beek tot medio 2021 vast. 

AZ (4): Ron Vlaar, Adam Maher, Ricardo van Rhijn, Piet Velthuizen
Maher, Van Rhijn en Velthuizen werden afgelopen zomer voor één seizoen vastgelegd door AZ. Dat betekent dat hun verblijf in Alkmaar mogelijk tot één jaar beperkt blijft. Vlaar wordt in februari 34 jaar. De kans bestaat dat hij aan zijn laatste jaar als prof bezig is. 

Heracles Almelo (11): Bart van Hintum, Tim Breukers, Wout Droste, Alexander Merkel, Lerin Duarte, Kristoffer Peterson, Robin Pröpper, Brandley Kuwas, Jeff Hardeveld, Vincent Vermeij, Sebastian Jakubiak
Bij Eredivisie-revelatie Heracles loopt letterlijk een heel elftal uit het contract. Meest in het oog springende namen zijn topscorer Peterson en vleugelaanvaller Kuwas. Ook hier is sprake van eenzijdige opties vanuit de club. Heracles hóeft Peterson, Kuwas en ook Merkel en Vermeij dus niet gratis kwijt te raken. Captain Pröpper komt dit seizoen niet meer in actie vanwege een zware knieblessure. 

Vitesse (4): Arnold Kruiswijk, Alexander Büttner, Maikel van der Werff, Lassana Faye
Büttner gaf deze week in een interview met Voetbal International aan dat hij graag in Arnhem wil blijven. Er zijn al gesprekken gevoerd over een nieuwe verbintenis. Ook drie andere verdedigers van de Arnhemse club zouden in 2019 transfervrij kunnen verkassen. 


FC Utrecht (1): Nick Marsman
Utrecht heeft de zaakjes prima voor elkaar - op papier althans. Reservedoelman Marsman is de enige speler uit de selectie met een aflopende verbintenis. Uiteraard heeft Utrecht met onder meer Timo Letschert en Oussama Tannane ook diverse huurlingen in de ploeg. 

SC Heerenveen (13): Stijn Schaars, Daniel Hoegh, Marco Rojas, Yuki Kobayashi, Jizz Hornkamp, Doke Schmidt, Lucas Woudenberg, Nicolai Naess, Arber Zeneli, Morten Thorsby, Jordy de Bruijn, Pelle van Amersfoort, Jan Bekkema
Heerenveen spant de kroon in dit lijstje. Liefst dertien (!) spelers van de Friese club zijn in 2019 transfervrij. Zeneli is waarschijnlijk de speler met de hoogste transferwaarde. De Kosovaar werd afgelopen zomer nog gelinkt aan clubs uit de Serie A. Zijn club kan een eenzijdige optie voor één seizoen lichten. Dat is bij een aantal anderen ook het geval. Aanvoerder Schaars herstelt momenteel van een beenbreuk. Van Amersfoort heeft zijn aanstaande vertrek reeds aangekondigd

PEC Zwolle (4): Diederik Boer, Mickey van der Hart, Bas van Wijnen, Dico Koppers
Zowel Van der Hart als Boer is mogelijk aan zijn laatste jaar in Zwolle bezig. Boer (38) hangt mogelijk zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Koppers wordt geplaagd door blessureleed en kwam dit seizoen nog niet in actie voor PEC, dat verder beschikt over een legertje aan huurlingen. 

ADO Den Haag (9): John Goossens, Lex Immers, Erik Falkenburg, Melvyn Lorenzen, Bas Kuipers, Sheraldo Becker, Mike Havekotte, Elson Hooi, Trevor David
Ook bij ADO lopen er veel spelers rond met een contract dat over ruim een halfjaar eindigt. Het gaat niet om de minste namen: Immers, Falkenburg, Hooi en Becker maken dit seizoen veel minuten. De zwaargeblesseerde David tekende in juli voor één jaar bij in Den Haag. 

FC Groningen (7): Mimoun Mahi, Samir Memisevic, Michael Breij, Kevin Begois, Ahmad Mendes Moreira, Tim Freriks, Amir Absalem
Groningen loopt het risico dat het sterspeler Mahi komend jaar gratis en voor niets kwijtraakt. Er zal ongetwijfeld veel belangstelling zijn voor de 24-jarige aanvaller. Kan De Trots van het Noorden het zich permitteren om niets te verdienen aan Mahi? Een wintertransfer lijkt meer voor de hand te liggen. Memisevic en Mendes Moreira beschikken over opties in hun contract. Groningen kán hen dus langer binden. 

Willem II (7): Jordy Croux, Fran Sol, Donis Avdijaj, Timon Wellenreuther, Mattijs Branderhorst, Elmo Lieftink, Kristofer Kristinsson 
Avdijaj en goalgetter Sol zijn de twee uitblinkers in de spelersgroep van Willem II. Beide aanvallers beschikken over een aflopend contract, in beide gevallen kan de club een optie lichten. BILD wist medio oktober te melden dat Avdijaj automatisch een afkoopsom van 500.000 euro in zijn contract krijgt zodra Willem II zijn verbintenis verlengt. De top van Nederland schijnt op het vinkentouw te zitten. Willem II kan Croux en goalies Branderhorst en Wellenreuther ook langer binden. 

Ook deze spelers beschikken over een aflopend contract: Daryl van Mieghem, Fabian Serrarens (De Graafschap), Christian Kum, Ralf Seuntjens, Johnatan Opoku (VVV-Venlo), Anouar Hadouir, Luigi Bruins, Mounir El Hamdaoui, Ali Messaoud, Ryan Koolwijk (Excelsior), Mitchell te Vrede, Gianluca Nijholt, Fabian Sporkslede, Giovanni Korte (NAC Breda)