Spelersrapport: Onana valt op, een onvoldoende en twee zevens voor Ajax

07-11-2018 23:00
80

Ajax heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Benfica. André Onana leek de schlemiel te worden, maar vertolkte in de slotfase alsnog een heldenrol. Bekijk de cijfers na het 1-1 gelijkspel in Lissabon.

André Onana – 6: Twee fouten in een minuut bezorgden Benfica de openingstreffer. Regelmatig houdt de Kameroener zijn ploeg op de been, maar in Lissabon faalde Onana opzichtig. In de tweede helft was alles anders. In de slotminuut redde hij twee keer héél fraai. Het spoelt de nare nasmaak grotendeels weg voor Onana.

Nicolas Tagliafico - 5,5: Het was bepaald niet de avond van Tagliafico. De Argentijnse back pakte een onnodige gele kaart en kwam aanvallend niet uit de verf. Dit kan hij beter, zo weten we uit ervaring.

Matthijs de Ligt - 7: Een nieuwe wedstrijd, een nieuwe avond Matthijs de Ligt-heerschappij. Het is al vaak gezegd, maar het gemak waarmee de negentienjarige Ajax-aanvoerder zich staande houdt op Champions League-niveau is opzienbarend.

Daley Blind – 6,5: Een aantal keer was Blind slordig aan de bal, maar de centrale verdediger herstelde zich van een aantal mindere momentjes. Blind stond zijn mannetje.

Noussair Mazraoui – 6,5: Mazraoui is af en toe belangrijk in vlotte aanvallen over de rechterkant, maar nog net iets te vaak maakt hij onbegrijpelijke keuzes die soms tot veel gevaar leiden. Tegen Benfica ging het, gelukkig voor hem en Ajax, vaak net wél goed.

Lasse Schöne - 6: De Deense controleur had bij vlagen moeite om aan te haken, maar stond zijn mannetje wel. Meer dan dat was het ook niet. Een krappe voldoende voor Schöne.

Donny van de Beek - 6: Ook Van de Beek was niet in grootse vorm woensdagavond. Het Ajax-middenveld wist het verschil niet te maken. Kort voor rust had hij De Jong moeten voorzien van een assist voor de 1-1, maar hij ging ogenschijnlijk voor eigen succes. Zonde.

Frenkie de Jong - 7: Frenkie de Jong wilde voor rust heel graag, maar had simpelweg te weinig opties om in balbezit het verschil te maken. Typerend daarvoor was zijn frustratie over de enorme kans die hij een minuut voor rust had móeten krijgen, maar niet kreeg van Van de Beek. Ook na rust was De Jong sterk aan de bal. Hij was de beste middenvelder van de Amsterdammers. Ging in de slotfase geblesseerd naar de kant.

Hakim Ziyech – 6,5: Een kwartier na rust kwam het Ziyech-moment waar je elke wedstrijd op wacht. Met een geweldige pass zette hij Tadic voor de Benfica-doelman, die knap afrondde. Zonder twijfel het hoogtepunt van de avond van Ziyech.

Dusan Tadic – 6,5: Heel indrukwekkend was het niet, ook niet van Tadic' kant. Maar zoals vaker was de Serviër wel goud waard voor Ajax. Hij zette een fraaie pass van Ziyech op zeer knappe wijze om in de 1-1, waardoor Ajax nog altijd ongeslagen is in de poulefase.

David Neres - 5: In de eerste helft was Neres praktisch onzichtbaar, maar dat veranderde in de tweede helft. De Braziliaan, die woensdag aan de linkerflank geposteerd werd door Ten Hag, was na rust dreigend. Tot een doelpunt leidde het echter niet.