Zeven conclusies: de minuutjes van Onana, Ajax-teller staat op 7,2 miljoen euro

Zeven conclusies: de minuutjes van Onana, Ajax-teller staat op 7,2 miljoen euro

08-11-2018 00:00
135

Ajax zette woensdagavond een grote stap richting de achtste finales van de Champions League. In Lissabon werd Benfica op een 1-1 gelijkspel gehouden. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een bewogen avond.

Het minuutje van Onana (1)
Onana is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de eerste helft tegen Benfica is een smetje op zijn blazoen. In de 28ste minuut ging het helemaal mis. De doelman nam veel te veel risico bij een terugspeelbal, maakte er ternauwernood een ingooi van en uit die standaardsituatie scoorde Benfica. Jonas profiteerde van een enorme blunder van Onana.

Het minuutje van Onana (2)
Zo slecht als het begon voor Onana, zo goed eindigde het. De doelman redde Ajax in de allerlaatste minuut van de blessuretijd met twee reddingen, waarvan de laatste ronduit fenomenaal was. De manier waarop het na het laatste fluitsignaal werd gevierd door héél Ajax, zegt wat over de teamspirit. Dit is een goed stel.

Geen dodelijke Donny
Het begint een probleempje te worden: de gemiste kansen van Donny van de Beek. Op slag van rust kreeg hij dé kans om Ajax op het goede spoor te zetten, maar voor de derde keer dit Champions League-seizoen hielp hij een 100% kans om zeep. Het gebeurde ook al tegen Bayern München (uit) en Benfica (thuis).

Gele Tagliafico
Door zijn gele kaart in de eerste helft mist Nicolás Tagliafico de volgende wedstrijd van Ajax tegen AEK Athene in de Champions League. De linksback kreeg zijn derde gele kaart in de groepsfase en moet daardoor één wedstrijd toekijken. Tagliafico werd in het voorportaal van de Champions League óók al geschorst en miste daardoor de beslissende return tegen Dinamo Kiev.

Bijzondere kwaliteit Tadic/Ziyech
Iedereen kan zien dat het lekker voetballen is met Dusan Tadic en Hakim Ziyech. De twee hebben bovendien een groot voordeel: ze hoeven niet in de wedstrijd te zitten om beslissend te zijn. Ziyech leed veel balverlies en de frustraties bij Tadic liepen op, maar bij de gelijkmaker sloeg dat ineens om. Ziyech legde de bal fenomenaal achter de verdediging en Tadic rondde af. Dit soort wedstrijden won Ajax het laatste decennium nauwelijks.

Eerste doelstelling behaald
Ajax overwintert sowieso in Europa. Door de overwinning van Bayern München op AEK Athene (2-0) vormen de puntloze Grieken geen bedreiging meer. Bayern is Ajax wel voorbij aan kop van groep E van de Champions League. Over drie weken wacht AEK in Athene, terwijl Benfica op bezoek gaat bij Bayern München. Als de Portugezen niét winnen, is Ajax zeker van de achtste finale.

Zilvervloot vaart Amsterdam binnen
Slaagt Ajax erin om de groepsfase te overleven, dan levert dat 9,5 miljoen euro op. Het Europese seizoen is in financieel opzicht hoe dan ook al een groot succes. De Amsterdammers sleepten door twee overwinningen en twee remises in de groepsfase al 7,2 miljoen euro aan prestatiebonussen binnen. PSV moet het doen met 900.000 euro.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)