'Veranderingen Eredivisie op komst: voortaan twee rechtstreekse degradanten'

'Veranderingen Eredivisie op komst: voortaan twee rechtstreekse degradanten'

08-11-2018 08:08
78

De promotie-/degradatieregeling in de Eredivisie wordt mogelijk aangepast. Als onderdeel van de zogeheten 'veranderagenda' wordt besproken om voortaan twee clubs rechtstreeks te laten degraderen en promoveren, meldt het Algemeen Dagblad.

De Eredivisie blijft wel bestaan uit achttien clubs. Een competitie met zestien clubs en uitgebreide play-offs bleek al snel niet haalbaar. Net zoals er geen algeheel verbod op kunstgras komt. Verder blijven ook de vier beloftenteams van Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ in de Keuken Kampioen Divisie spelen, een aantal dat echter niet zal worden uitgebreid.

Daarnaast krijgen clubs een hogere opleidingsvergoeding voor (jeugd)spelers die binnen Nederland worden getransfereerd, weet het AD. Doel van de plannen is om de Eredivisie meer toekomstbestendig te maken. De Eredivisie CV ging daarvoor in zee met het externe Engelse bureau 21st Club, in samenwerking met drie stuurgroepen vanuit de clubs.

In die stuurgroep zitten Edwin van der Sar van Ajax (namens de topclubs), Hans Nijland van FC Groningen (subtop en middenmoot) en het duo Ferry de Haan en Justin Goetzee van Excelsior en NAC (rechterrijtje).