'Schaduwzijde' aan Europees succes Ajax: 'Dat betekent de nationale doodsteek'

'Schaduwzijde' aan Europees succes Ajax: 'Dat betekent de nationale doodsteek'

09-11-2018 07:45
180

Ajax zit op een goudmijn door het sportieve succes in de Champions League, maar de medaille kent ook een keerzijde. Dat stelt Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf.

Ajax is dicht bij overwintering in de Champions League en wordt hierdoor 'extra interessant voor commerciële partners en andere partijen om mee geassocieerd te worden'. Zo zou het voor Ajax en PSV geweldig zijn als ze een plekje aan tafel krijgen als de Europese elite meer inkomsten van de UEFA eist in ruil voor deelname aan de Champions League, stelt Driessen.

'Een prachtige vergezicht en in Amsterdam wrijven ze zich al in de handen. Een schaduwzijde is: eenmaal verslaafd aan zulke inkomsten is er geen weg meer terug. Wie afhaakt, is voor altijd veroordeeld tot een plek op het tweede plan. En willen toppers wel in de kwalitatief zwakke Eredivisie spelen?', vraagt Driessen zich af in de ochtendkrant.

'Wat doet het kassagerinkel met de identiteit en status van Ajax als opleidingsclub?', vervolgt hij. 'Opleiden en investeren in de opleiding wordt nooit losgelaten, maar het is een illusie te veronderstellen dat Ajax bij sportieve stappen hogerop nog opleidt voor het eerste elftal. Die aansluiting is – los van een sporadische uitzondering – onmogelijk.'

Tot slot voorspelt Driessen totale dominantie van Ajax en eventueel PSV in eigen land. 'De strijd in de Eredivisie zal slechts gaan om de titel best of the rest. Die tendens is al zichtbaar en zal slechts toenemen. Zodoende betekent de internationale doorbraak de nationale doodsteek.'