'Ingrijpend voorstel voor Premier League: aantal buitenlanders teruggeschroefd'

'Ingrijpend voorstel voor Premier League: aantal buitenlanders teruggeschroefd'

Gepubliceerd: dinsdag 13 november 2018 om 08:13di 13-11-2018 om 08:13

De Brexit dreigt grote gevolgen te hebben voor de Premier League-clubs. De FA heeft een drastisch plan opgesteld om met de gevolgen van een vertrek uit de Europese Unie om te gaan. Zo staat in het voorstel dat teams voor de helft uit in Engeland opgeleide spelers moeten bestaan.

Dat meldt kwaliteitskrant The Times. Er ligt druk op de Premier League om vóór de Brexit een akkoord te bereiken met de FA, omdat EU-spelers anders in hetzelfde schuitje dreigen te belanden als niet-EU-spelers. Ook zij moeten dan aan strenge criteria voldoen om een werkvergunning te bemachtigen.

Momenteel is het Britse clubs toegestaan om zeventien 'overzeese' spelers in de selectie op te nemen, maar in het voorstel van de FA wordt dat teruggebracht naar twaalf. Liefst dertien Premier League-clubs overschrijden momenteel dat aantal. Onder meer topclubs Tottenham Hotspur en Manchester City zitten momenteel op het maximum en zouden dus vijf spelers moeten laten gaan. Liverpool en Chelsea hebben elk zestien niet in Engeland opgeleide spelers.

De FA wil met de plannen vooral de doorstroming van Engelse spelers een boost geven, terwijl het in ruil aanbiedt om de regels voor een werkvergunning iets te versoepelen. Zo moeten Engelse clubs in staat blijven om de grootste talenten binnen te halen. Er zal bovendien een overgangsperiode komen die tot eind 2020 duurt. De Britse regering heeft al zijn medewerking toegezegd.

Naast City, Spurs, Chelsea en Liverpool zouden ook Arsenal (15) en United (14) het aantal niet in Engeland opgeleide spelers moeten terugbrengen. Geluk voor The Red Devils is dat Paul Pogba en Romelu Lukaku wél een 'homegrown-status' hebben in Engeland, omdat ze een deel van hun opleiding in het land genoten.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws