'Onbekende' Keizer waagt zich aan wespennest Sporting: dit kan hij verwachten

'Onbekende' Keizer waagt zich aan wespennest Sporting: dit kan hij verwachten

Gepubliceerd: dinsdag 13 november 2018 om 15:30di 13-11-2018 om 15:30

Marcel Keizer stond dinsdagmiddag voor de eerste keer op het trainingsveld van Sporting Portugal. Zijn aanstelling als trainer van de achttienvoudig landskampioen kwam voor vrijwel iedereen als een daverende verrassing. Het belooft voor Keizer een bijzonder avontuur te worden in Estádio José Alvalade. Uit de afgelopen jaren is gebleken dat de leiding van Sporting héél weinig geduld heeft.

Hectisch is een voorzichte beschrijving voor de maanden die bestuurders, spelers en fans van Sporting Portugal achter de rug hebben. Een korte opsomming: de selectie werd in mei gemolesteerd door hooligans, diverse sterspelers vertrokken na dat bizarre incident, trainer Jorge Jesus verkaste naar Saudi-Arabië en Bruno de Carvalho legde in juni zijn voorzittershamer neer, deels omdat de preses ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de aanval op Bas Dost en zijn Sporting-collega's. Als klap op de vuurpijl kon Sinisa Mihajlovic – door De Carvalho benoemd tot opvolger van Jesus – negen dagen (!) na zijn aanstelling weer opkrassen uit Lissabon. 

José Peseiro, op zijn beurt de opvolger van Mihajlovic, werd na ruim drie maanden aan de kant geschoven. Zijn afscheid op 1 november kwam als een verrassing voor fans en media. Onder leiding van Pereiro pakte Sporting 22 punten in tien duels. Gezien het feit dat de Leões ('Leeuwen') sinds 2002 geen kampioen van Portugal meer zijn geworden, was en is de tweede plaats achter FC Porto zo gek nog niet.

Vier Europa League-duels leverden daarnaast zeven punten op. Een bekerblamage tegen Estoril kostte Peseiro echter de kop - en dus kon Sporting weer op zoek naar een nieuwe eindverantwoordelijke. Om aan te geven hoe groot de onrust al jaren is in wespennest Estádio José Alvalade: inclusief interim-coaches is Keizer de zevende Sporting-trainer in ruim zes jaar tijd. 

Onbekend in Nederland 
Dat de relatief onervaren Keizer nu aan het roer komt te staan, is eigenlijk veelzeggend voor het onnavolgbare beleid van Sporting. In Portugal vraagt men zich af hoe het kan dat de keuze is gevallen op een Nederlander die trainer was van Cambuur en FC Emmen, in 2017 na zes maanden zijn congé kreeg bij Ajax en daarna voor het geld koos bij Al-Jazira in Abu Dhabi. Een paar jaar geleden zongen de namen van Marco van Basten en Frank Rijkaard nog rond bij Sporting. Ditmaal werden Peter Bosz en Frank de Boer genoemd. Namen die veel meer tot de verbeelding spreken. Namen die, zo schrijven Portugese media nú al, waarschijnlijk ook op meer krediet kunnen rekenen. 

'Marcel Keizer: een onbekende - zelfs in Nederland', kopte O Bola, de grootste sportkrant van Portugal, toen bekend werd dat de 49-jarige coach definitief de opvolger ging worden van Peseiro. De keuze voor Keizer is wonderlijk en curieus tegelijk: de Portugese clubarts van Al-Jazira zou een goed woordje voor hem hebben gedaan bij de nieuwe voorzitter Frederico Varandas. Ex-profs Pierre van Hooijdonk en Hedwiges Maduro ontvingen in de voorbij weken telefoontjes uit Portugal. Of ze iets konden vertellen over de manier waarop hun landgenoot werkt. Zo werkt het soms dus gewoon in deze miljoenenbusiness. 
Op een persconferentie vertelde Varandas maandag dat Keizer 'voor de lange termijn is aangesteld'. De doorstroom vanuit de eigen jeugd moet onder leiding van de Nederlander weer op gang komen. Belangrijker nog: het wordt tijd dat Sporting prijzen gaat pakken. Het winnen van de landstitel staat met stip bovenaan het verlanglijstje. Op papier behoort Sporting samen met Porto en Benfica tot De Grote Drie van het voetbalgestoorde Portugal. De bittere realiteit leert dat de twee concurrenten sinds 2002 alle kampioenschappen verdeelden: Porto sleepte tien titels binnen, Benfica zes.

Het verklaart deels waarom Sporting in de afgelopen vijftien jaar is uitgegroeid tot een trainerskerkhof. De lat ligt hoog, waarschijnlijk té hoog. Ook de druk op Keizer zal immens zijn - hij móet presteren. 

Gudelj en Castaignos
Met onder meer doelman Rui Patrício, vleugelflitser Gelson Martins en middenvelder William Carvalho raakte Sporting afgelopen zomer drie dragende krachten kwijt. De huidige selectie bevat met Bas Dost en Luc Castaignos twee Nederlanders. Laatstgenoemde moest het onder Peseiro vooral doen met korte invalbeurtjes. Wellicht gunt Keizer de spits meer speeltijd, al zal goalgetter Dost - dit seizoen in vijf duels ook al goed voor vijf treffers - de onbetwiste nummer één blijven.

Sebastián Coates, Jeremy Mathieu, aanvoerder Nani en goalie Emiliano Viviano zorgen voor de routine; international Bruno Fernandes is de grote ster. De van het Chinese Guangzhou Evergrande gehuurde Nemanja Gudelj moet zich onder een nieuwe trainer zien op te werken tot basisklant. Dit seizoen zat de middenvelder in de Portugese competitie voornamelijk op de bank. 

Poll

Gaat Keizer het redden in Lissabon?

(443 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws