Zaakwaarnemer doet boekje open: 'Op Louis van Gaal na doet iedereen het'

Zaakwaarnemer doet boekje open: 'Op Louis van Gaal na doet iedereen het'

Gepubliceerd: dinsdag 13 november 2018 om 19:13di 13-11-2018 om 19:13

André Gieling is niet verrast dat de spelersprijzen maar blijven stijgen, terwijl bijna alle clubs verlies maken. Volgens de Amsterdamse zaakwaarnemer worden 'bedragen kunstmatig opgepompt'.

Dat vertelt Gieling in Weekendmiljonairs, waarvan op Voetbal International een voorpublicatie is verschenen. In de boekhouding is van de 'heren-akkoorden' niets terug te vinden. Het geld wordt cash betaald of gaat naar zogeheten eilandrekeningen. Volgens Gieling worden clubs structureel benadeeld door eigen werknemers.

"Cvitanich, die destijds bij Ajax is mislukt, kon voor 2 miljoen dollar worden opgehaald bij Boca Juniors", haalt Gieling aan. "De Ajax-scout ging naar Buenos Aires, samen met een medewerker van het kantoor van makelaar Sören Lerby. Waarom? Tja… Uiteindelijk is Cvitanich voor 6 of 6,5 miljoen naar Ajax gegaan. Dit was een relatief kleine transfer. Als je in het groot denkt…"

Volgens Gieling doet bijna iedere manager er aan mee. "Vroeger had Arie Haan de naam. Maar nu… Op Louis van Gaal na doet iedereen het. Ik zal je een voorbeeld geven. Dan praat je over een heel klein facet van de voetbalsport: de scouts. Die willen muntjes. Bij de president van een club hoef je niet aan te komen over smeergeld, want je hebt het over zijn centen. Maar scouts hebben een belangrijke stem in het aankopen van nieuwe spelers."

Gieling stelt dat scouts een beloning willen voor het aanprijzen van spelers. "Ik ging eens op bezoek bij het makelaarskantoor SEG in Amsterdam. Daar kwam ik een scout tegen van Ajax. Die kwam even langswippen. In principe heb je daar als scout niets te zoeken. Hij kwam er eigenlijk om verkapt te vragen waar hij het beste zijn centjes kon stallen in bv-vorm. Nou ja. Hoe kun je dan nog objectief spelers van dat bureau beoordelen?"

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws