Pot liet 'niet zo beweeglijke' Van Dijk thuis: Ik was niet zo onder de indruk

Pot liet 'niet zo beweeglijke' Van Dijk thuis: "Ik was niet zo onder de indruk"

15-11-2018 09:00
27

Memphis Depay heeft de kwaliteiten om alsnog te slagen bij een absolute topclub. Dat denkt Cor Pot, die de steraanvaller van Olympique Lyon in 2013 liet debuteren bij Jong Oranje. Hij vindt het mooi dat de ooit zo verlegen Memphis eerlijk is over z'n ambities. Van de ontwikkeling van Virgil van Dijk - ooit door hemzelf gewogen en te licht bevonden - is Pot diep onder de indruk. 

"Ik vond Memphis vooral een heel positieve jongen", herinnert de oefenmeester zich in gesprek met VoetbalPrimeur. "Je zag toen al dat het een héél groot talent was. Misschien is-ie iets te vroeg naar Manchester United gegaan. Dat ging allemaal te snel, hij was pas net basisspeler in Eindhoven. Lyon was een goede stap voor Memphis, daar doet hij het nu fantastisch."

"Hij blijft zich maar ontwikkelen. Niet alleen als speler, ook als mens. Memphis wordt iets rustiger, doet geen gekke dingen meer. Destijds was-ie nog een beetje verlegen hoor. Je hebt natuurlijk dat gedoe met die hoed gehad. Extravagant gedrag. Dat lijkt nu een beetje voorbij, ik vind dat-ie zich prima gedraagt."

PSG
Pot vindt het mooi dat de 24-jarige Memphis zijn ambities openlijk uitspreekt. Eerder dit jaar zei de oud-speler van PSV dat hij graag zo snel mogelijk aan de slag wil bij een absolute topclub. "Hij heeft best een beetje gelijk, toch? Memphis herkent zijn eigen kwaliteiten. Ik denk dat hij ziet dat er nog heel veel rek in zit."

"Ik vind het juist wel knap, dat-ie dat erkent. Het getuigt van veel zelfvertrouwen om te zeggen: dit is niet mijn plafond. Ik wil hogerop. Hij blinkt nu uit in een sterke competitie en als-ie het goed blijft doen, kan hij zeker een stap maken. Naar Paris Saint-Germain bijvoorbeeld. Daar zie ik hem wel terechtkomen. Of bij Engelse topclub. Dat kan-ie zeker."


Van Dijk
In de selectie voor het EK in Israël (2013) kregen onder meer Mike van der Hoorn en Bram Nuytinck de voorkeur boven Van Dijk. Hij verkaste later die zomer van FC Groningen naar Celtic. Inmiddels heeft Van Dijk zich opgewerkt tot duurste verdediger ter wereld en aanvoerder van het Nederlands elftal. "Ik heb hem een paar keer mee laten doen bij Jong Oranje. Toen viel hij me niet mee", zegt Pot vijf jaar later. "Ik moet mijn mening herzien. Van Dijk is nu écht een persoonlijkheid."

"Zulke dingen gebeuren. Hij heeft zich enorm ontwikkeld. Ik was niet zo onder de indruk. Virgil heeft natuurlijk een proces meegemaakt: eerst spits, toen middenvelder geworden, dáárna pas centrale verdediger. Hij was niet zo beweeglijk, draaide moeilijk, werd makkelijk uitgespeeld. In de afgelopen jaren heeft hij enorm veel bijgeleerd op tactisch gebied. Nu is Van Dijk een echte topverdediger geworden. Heel knap."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Lees ook: Vriendschap met Van Gaal is voorbij: 'Teleurstellend, hoe durf je dat te zeggen?'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s