Bayern-selectie ondergaat facelift: exit Robben, sterren weg en De Ligt op lijstje

Bayern-selectie ondergaat facelift: exit Robben, sterren weg en De Ligt op lijstje

15-11-2018 15:00
71

De grootste kranten van Duitsland schrijven al weken over het grote verval van Bayern München. Hoe is het mogelijk dat de kampioen van de afgelopen zes seizoenen dit jaar zó moeizaam draait? Mogelijke verklaring: Bayern is te laat begonnen met het verversen van de relatief oude en verzadigde selectie. President Uli Hoeness heeft inmiddels grote veranderingen aangekondigd. FC Hollywood gaat op de schop.   

Met een omzet van circa 600 miljoen euro heeft Bayern München lichtjaren voorsprong op alle andere clubs in Duitsland. Ga maar na: Borussia Dortmund, de tweede Bundesliga-ploeg op het vaste lijstje van accountantsbureau Deloitte, draait jaarlijks een slordige 330 miljoen euro aan omzet. Een zak met geld kan niet scoren, zei Johan Cruijff ooit, maar gezien de ongekende financiële kloof tussen Der Rekordmeister en de concurrentie zou Bayern ieder seizoen met twee vingers in de neus kampioen moeten worden. Pijnlijk dus dat koploper Dortmund halverwege november liefst zeven punten meer heeft. 

Inschattingsfout
Bayern München kan krijgen wie het wil en dus was het opvallend dat er in de zomermaanden niet één grote aankoop werd gepresenteerd. Alleen de transfervrije Leon Goretzka voegde zich bij het sterrenensemble van de club. Renato Sanches en Serge Gnabry keerden terug van uitstapjes naar Swansea en Hoffenheim. Drie maanden na een doodstille transferzomer vragen Duitse media zich af wat Bayern bezielde om de selectie te laten voor wat-ie is.


De dramatische prestaties in de Bundesliga werden in eerste instantie nog toegeschreven aan de nieuwe trainer Niko Kovac. Onder meer BILD zaagde stevig aan de stoelpoten van de Kroaat. Inmiddels lijkt de stemming in en rond de Allianz Arena te zijn veranderd. BILD en Kicker richten hun pijlen juist op de leiding van Bayern, die met het volle verstand besloot om de verzadigde en relatief oude spelersgroep geen nieuwe impulsen te geven – met de kennis van nu een kapitale inschattingsfout.

Eindbazen Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge beseffen inmiddels dat de Bayern-selectie op de schop moet. "Het elftal krijgt komende zomer een totaal nieuw gezicht", aldus Hoeness, die niet wilde ingaan op namen en rugnummers. Het laat zich echter raden welke vedettes zeer waarschijnlijk bezig zijn aan hun laatste maanden in München.

Richting exit
Ze behoren inmiddels tot het meubilair van Bayern. Arjen Robben (34) en Franck Ribéry (35) zijn echter bezig aan hun afscheidstournee, zo veel is wel duidelijk. De contracten van de Nederlander en de Fransman lopen eind juni af; waarschijnlijk bereidt Bayern nú al een groots afscheid voor het duo voor. Ribéry speelt al sinds 2007 in München. Dit seizoen worstelt hij met z'n vorm. Robben is momenteel geblesseerd. Grote vraag is of de linkspoot zijn carrière beëindigt in 2019 of tóch nog een jaartje eraan vastplakt bij een andere club. 

Wie ook gaat vertrekken uit Beieren is Rafinha. De Braziliaanse rechtsback is komende zomer transfervrij. Rafinha is de vaste backup voor Joshua Kimmich. De vleugelverdediger verkast vermoedelijk naar een club waar hij in de herst van zijn carrière wél wekelijks speelt. Jérôme Boateng was in augustus al héél dichtbij een transfer naar Paris Saint-Germain. Die deal viel op het laatste moment in duigen. PSG is nog altijd geïnteresseerd en ook vanuit de Premier League is er belangstelling voor de dertigjarige verdediger. Bayern wil volgens Kicker graag meewerken aan een afscheid. 

Vraagtekens
Haast dagelijks valt in Duitse kranten te lezen hoe ontevreden James Rodriguez bij Bayern is. De Colombiaanse vedette zou balen van het feit dat hij geen onbetwiste basisspeler is onder Kovac. James wordt tot komende zomer gehuurd van Real Madrid. Der Rekordmeister kan de linkspoot definitief inlijven voor een slordige veertig miljoen euro. Waarschijnlijk hakt Bayern pas in april of mei een knoop door. 

Javi Martinez en Thiago Alcântara worden tijdens elke transferwindow gelinkt aan een vertrek. Met name Martinez is niet meer zeker van een basisplaats. De Spanjaard wil zijn loopbaan naar verluidt graag voortzetten in zijn vaderland. Ook over Mats Hummels wordt veel gespeculeerd. Hoeness, Rummenigge en Kovac schijnen behoorlijk ontevreden te zijn over de verdediger, die dit seizoen de ene na de andere fout begaat. David Alaba, kind van de club, liet afgelopen zomer al weten dat hij oren heeft naar een nieuwe uitdaging. Een transfer naar Engeland of Spanje voor de absolute hoofdprijs lonkt. 


Nieuwe gezichten
Op het verlanglijstje van Bayern prijken sowieso een topverdediger, één of twee nieuwe aanvallers én een middenvelder. The Independent schreef donderdag dat Bayern zich hoopt te versterken met Aaron Ramsey. De Welshman van Arsenal is transfervrij en daardoor een goedkope optie. Bayer Leverkusen-wonderkind Kai Havertz wordt ook genoemd als potentiële versterking, evenals Nabil Fekir (Olympique Lyon). 

Al sinds de zomer valt te lezen dat de komst van Benjamin Pavard prioriteit heeft voor Bayern. Er zou zelfs sprake zijn van een akkoord met VfB Stuttgart over de Franse verdediger. Wereldkampioen Pavard heeft een prijskaartje van 35 miljoen euro. Eintracht Frankfurt-aanvallers Ante Rebic en Luka Jovic schijnen al meerdere malen te zijn bekeken door scouts van Bayern. 

Ajax kan na afloop van dit seizoen mogelijk een megabod uit München tegemoet zien. Bayern lijkt namelijk bovengemiddeld veel belangstelling te hebben voor Matthijs de Ligt. De negentienjarige captain van de Amsterdammers kan volgens BILD in de voetsporen treden van Boateng en/of Hummels en de nieuwe leider van de Bayern-defensie worden.