'Klaar' in Nederland: 'Het buitenland met Advocaat, dat had ik nog wel gewild'

'Klaar' in Nederland: 'Het buitenland met Advocaat, dat had ik nog wel gewild'

22-11-2018 09:15
11

Roem en glorie bij Zenit Sint-Petersburg, z'n innige vriendschap met Dick Advocaat, bizarre avonturen in Egypte en de glamour náást het voetbal: het komt allemaal aan bod in 'Mooie Cor', de kersverse biografie van Cor Pot. Donderdag wordt het eerste exemplaar van het boek in Wassenaar uitgereikt aan Advocaat. "Naar het buitenland met Dick, dat had ik nog wel gewild."

Pot (67) stond aanvankelijk niet te springen toen hem werd gevraagd of hij wilde meewerken aan een boek over zijn leven en loopbaan. "Eigenlijk had ik het helemaal niet verwacht, een boek over mij. In eerste instantie wilde ik het niet. Het gevaar is dat het allemaal sensatieverhalen worden", vertelt Pot in gesprek met VoetbalPrimeur. "Mensen beledigen en beschadigen: dat wil ik absoluut niet. Heb ik dus ook niet gedaan. Er waren genoeg zaken waarvan ik na het lezen zei: ho, ik wil graag dat dit anders wordt opgeschreven. Uiteindelijk ben ik tevreden over het eindresultaat, hoor."

Tegenpolen
In Mooie Cor - een knipoog naar zijn modellencarrière als jonge twintiger – gaat het veel over Advocaat, een van de beste vrienden van Pot. De huidig trainer van FC Utrecht werkte graag mee aan het boek. "Dick en ik zijn echte tegenpolen, in alle opzichten. Dat levert een mooie combinatie op. Dick is continu met voetbal bezig. Altijd. Ik vind dat er in het leven nog wel wat andere dingen zijn dan voetbal…"
Pot en Advocaat werkten onder meer samen in Rusland, bij Fenerbahçe en, eerder dit jaar, Sparta. "Dick is altijd serieus. Soms kan-ie doorslaan. Ik ben meer open, maak geintjes. Natuurlijk móet het serieus zijn, maar ontspanning is ook nodig. Daar zorgde ik voor bij hem. Dat was voor Dick heel belangrijk, hij had dat nodig. Onze periode bij Zenit was natuurlijk het mooiste. Dat was fantastisch, een hoogtepunt. Er staan in het boek veel leuke anekdotes uit die tijd."

Geen zin meer
Na de degradatie met Sparta – een dreun voor Pot, kind van de club – gingen de twee ieder hun eigen weg. "Het is prima dat Zeljko Petrovic nu assistent is bij Utrecht. Dat is een goeie jongen. Ik had sowieso al laten doorschemeren dat ik niet echt interesse heb in Nederland. Het buitenland had ik nog wel gewild met Dick, dat blijft een uitdaging, maar Nederland – nee. Na Sparta was ik klaar met de Nederlandse competitie. Niet denigrerend bedoeld. Ik ben 67, in een andere club heb ik gewoon geen zin meer."

"Dick is een voetbaldier, veel meer dan ik. Hij kán niet zonder voetbal. Twee weken thuiszitten en hij wordt helemaal nerveus. Ik heb dat dus niet. Ik heb veel interesses, reis veel, ik golf, ga bij wedstrijdjes van Dick kijken, naar Feyenoord of Sparta… Ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Daarom heb ik ook nergens spijt van. Leven is niet alleen werken. Wanneer je als trainer de ábsolute top wil bereiken, moet je er véél meer tijd insteken. Dat had ik er niet voor over."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Lees ook: Vriendschap met Van Gaal is voorbij: 'Teleurstellend, hoe durf je dat te zeggen?'