'Ik twijfel er niet aan dat Memphis graag terug zou willen naar Manchester United'

'Ik twijfel er niet aan dat Memphis graag terug zou willen naar Manchester United'

23-11-2018 13:00
23

Met een Panenka tegen Frankrijk en een ticket voor de eindronde van de Nations League keerde Memphis Depay deze week terug bij Olympique Lyon. In de Franse industriestad staat de Oranje-ster op een T-splitsing: gaat hij op deze voet verder en verdient hij een toptransfer óf steken randzaken weer de kop op?

Bij de inmiddels 24-jarige Memphis ging het de laatste jaren vaak over niet-voetbalgerelateerde zaken. Zijn auto, zijn getatoeëerde lijf, zijn beroemde hoed, de inbraak in zijn huis en dit seizoen de vermeende clash met trainer Bruno Genesio en de spelersgroep. De laatste weken gaat het echter weer over voetbal, met zijn wereldgoals voor Lyon en glansrol tegen uitgerekend Frankrijk als hoogtepunten.

"Memphis heeft een slome start achter de rug. Vorig seizoen eindigde hij zó sterk, gemotiveerd door het perspectief op een toptransfer. Toen bleek dat die transfer er niet zou komen, heeft hij denk ik geen goede reactie laten zien", analyseert Rich Allen, redacteur van Get French Football News, in gesprek met VoetbalPrimeur. "De laatste weken groeit Memphis echter weer naar zijn topniveau. Hij is vol zelfvertrouwen, scoort weer (een paar wereldgoals) en creëert een hoop kansen voor zijn ploeggenoten."

Hoe kijkt men in Frankrijk naar Memphis?
"Memphis heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen en dat kan regelmatig leiden tot een niveau van arrogantie, wat effect heeft op zijn spel. Na het 3-3 gelijkspel tegen Hoffenheim in de Champions League was hij erg kritisch op zijn teamgenoten. Even later kwam het nieuws naar buiten dat trainer Bruno Genesio hem een standje gaf in een volle kleedkamer."

"Het lijkt erop dat de kou inmiddels uit de lucht is, want Memphis heeft een positieve reactie laten zien. HIj werkt hard en speelt een stuk beter, iets wat hij ook heeft laten zien in het Nederlands elftal. Lyon-fans houden van Memphis als hij in vorm is, maar raken net zo snel gefrustreerd als hij in oude fouten vervalt."

Hoe heeft Frankrijk gereageerd na afgelopen vrijdag?
"Zijn optreden tegen Frankrijk was erg indrukwekkend en in lijn met zijn prestaties van de laatste weken bij Lyon. In de pers ging het wel over Memphis, maar er was vooral aandacht voor de wanprestatie van het Franse elftal. De Panenka in de slotminuut was typisch Memphis: op die manier weet hij weer de schijnwerpers op zich gericht - en daar geniet hij van."

Waarom had hij eerder dit seizoen geen vaste basiplaats?
"Het ligt aan zijn houding. Als het meezit en hij is goedgehumeurd, dan zijn er weinig spelers in Frankrijk beter dan hij. Soms neemt zijn arrogantie het over en daalt hij af naar een anoniem niveau. Bij Memphis gaan houding en vorm altijd hand in hand. De clashes met Genesio hebben hem ook niet bepaald geholpen."

Begrijp jij zijn wens om naar een grotere club te verkassen?
Het is overduidelijk dat Memphis Lyon ziet als springplank naar een grotere club. Hij ziet zichzelf als - in potentie - een van de beste spelers ter wereld. Daar hoort een grotere club bij. Memphis moet zorgen dat hij indruk blijft maken bij Lyon. Wisselvalligheid is wat dat betreft killing."

In de Engelse pers wordt zo nu en dan gespeculeerd over een terugkeer van Memphis naar Manchester United. Heeft die club een terugkoopclausule?
"Nee, geen sprake van. Maar ik twijfel er niet aan dat Memphis graag terug zou willen naar Manchester om te laten zien dat iedereen het fout heeft gezien. Hij zal zich ook bewust zijn van het feit dat Lyon de laatste jaren spelers heeft verkocht aan FC Barcelona (Samuel Umtiti, red.), Bayern München (Corentin Tolisso, red.), Real Madrid (Mariano Diaz, red.) en Arsenal (Alexandre Lacazette, red.). Dat biedt kansen."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)

Lees ook: 'Als er niets verandert, dan kan Tete in januari al voor minimaal 10 miljoen weg'