Update: Vranjes slaat terug: 'Ik mag met mijn lichaam doen wat ik wil'

Update: Vranjes slaat terug: 'Ik mag met mijn lichaam doen wat ik wil'

30-11-2018 18:18 Laatste update: 18:17
53

Ognjen Vranjes kwam na de Champions League-wedstrijd tussen AEK Athene en Ajax negatief in het nieuws vanwege een Instagram-post en moet nu opnieuw op de blaren zitten. De verdediger van Anderlecht heeft een fascistische tatoeage en is op het matje geroepen door de Bosnische bond.

Vranjes, oud-speler van AEK, plaatste dinsdagavond een foto op Instagram met de tekst 'Welcome to hell!!!', waarmee hij de rellen tussen fans van AEK en Ajax leek te verheerlijken. Anderlecht greep in en distantieerde zich van die tekst, maar het is opnieuw raak. De Bosnische voetbalbond is niet blij met de fasctistische tatoeage die Vranjes op zijn rechterarm heeft.

'Wij veroordelen het schokkende gedrag van onze international Vranjes', reageert de bond in een persbericht. 'Dit omwille van de boodschap. Het maakt niet uit hoe deze wordt uitgedrukt. Dit zijn niet de waardes waar Bosnië voor staat. Ze kenmerken ook geen echte sportman, die een rolmodel moet zijn voor jongeren.'

Vranjes lijkt het te hebben verpest in Bosnië. 'Op deze manier kun je Bosnië niet vertegenwoordigen. Onze bond veroordeelt alle vormen van verheerlijking van fascisme en zijn aanhangers.'

Update 30.11 18:11 uur: Vranjes heeft in de Bosnische pers teruggeslagen na een bericht van de Bosnische bond. De verdediger van Anderlecht ziet het probleem niet. Vranjes heeft op zijn lichaam een tattoo van de fascistische Servische leider Momcilo Dujic. "Ik wil niemand de les lezen, maar voor mij en het merendeel van de Serviërs en de Servische natie is Dujic een held en een symbool van het verzet tegen de vijand."

"Het recht om op te staan tegen de bezetter kunnen we niemand ontnemen. De geschiedenis heeft vele gezichten. Daarbij heb ik het recht met mijn lichaam te doen wat ik wil. Dit recht mag niet worden aangetast."

Vranjes vindt het vreemd dat zijn plek in het Bosnische elftal ter discussie staat. "Ik zal altijd het maximale geven, ongeacht wat er op mijn lichaam staat. Als je meer geïnteresseerd bent in mijn tattoo's, mijn bankrekening, mijn gezin, mijn vrije tijd en niet met wat ik u als voetballer kan bieden op het veld, dan kan ik u echt niet verder helpen."

"Het is niet mijn schuld dat de politiek ingewikkeld is, dat de bevolking misleid wordt en in armoede leeft, waardoor de tolerantie naar anderen onder nul is gezakt. Ik neem het hen niet kwalijk! Zij die menen een probleem te hebben met Dujic, hebben eigenlijk een probleem met zichzelf. Tolerantie betekent voor mij niet zwijgen maar diversiteit accepteren en waarderen. Mijn mensen en zijn helden zullen voor altijd leven."