Oppermachtig Ajax laat na om dubbele cijfers te halen tegen kansloos ADO

02-12-2018 14:08 Laatste update: 14:23
90

Met groot gemak heeft Ajax zondagmiddag in eigen huis van ADO Den Haag gewonnen. Het werd 5-1 voor de Amsterdammers. Ajax was oppermachtig, kreeg kans op kans en liet na om een nog veel grotere zege te boeken. Door de overwinning is het gat naar PSV verkleind naar twee punten. De koploper speelt om 14.30 uur tegen Feyenoord.

Zonder de geblesseerden Hakim Ziyech en Lasse Schöne en bankzitter Kasper Dolberg - hij werd in de spits vervangen door Klaas-Jan Huntelaar - had Ajax voor rust geen kind aan ADO. David Neres tekende na een kwartier voor de openingstreffer (harde knal) en even later werd het via Nicolás Tagliafico 2-0. Op aangeven van Zakaria Labyad werkte de Argentijnse back van dichtbij binnen.

Het ging Ajax wél erg makkelijk af tegen ADO, dat zonder topscorer Nasser El Khayati (geblesseerd) moest aantreden. Het wachten was op een derde treffer, maar vanuit het niets kwam ADO terug in de wedstrijd. Aaron Meijers krulde een vrije trap fraai in de bovenhoek. Lang kon de formatie van trainer Fons Groenendijk niet van die opstkeer genieten. Aanvoerder Matthijs de Ligt schoot van afstand en ADO-goalie Robert Zwinkels schatte de bal verkeerd in: 3-1.

Na de pauze leek het duel af te stevenen op een monsterscore toen Donny van de Beek al snel voor de vierde Ajax-goal tekende. Daarna werden echter meerde kansen om zeep geholpen. Hoogtepunt na rust was de invalbeurt van Daley Sinkgraven. Na een jaar blessureleed maakte de linkspoot zijn rentree in de Eredivisie. Het slotakkoord volgde in de 83e minuut. Invaller Dolberg wipte de bal fraai over Zwinkels heen.

Ajax heeft nu 37 punten, twee minder dan PSV. De Eindhovenaren spelen zoals gezegd om 14.30 uur in De Kuip tegen Feyenoord. De kraker is via ons liveblog van minuut tot minuut te volgen.