Feyenoord verslaat koploper PSV en laat heel Amsterdam jubelen

02-12-2018 16:22 Laatste update: 16:23
360

De eerste competitienederlaag van PSV is een feit. Op bezoek bij Feyenoord verloor de koploper van de Eredivisie zondagmiddag met 2-1. Nicolai Jörgensen en Sam Larsson scoorden in de eerste helft namens de Rotterdammers. Het gat tussen PSV en Ajax is in speelronde veertien verkleind naar twee punten.

In het eerste halfuur in De Kuip speelde het vaak zo solide PSV onherkenbaar zwak. De Eindhovenaren slaagden er maar niet in om de bal in de ploeg te houden. Het Legioen schreeuwde Feyenoord naar voren en de openingstreffer kon haast niet uitblijven. De 1-0 in de 28e minuut was een beauty: Steven Berghuis stuurde Jörgensen diep en in de korte hoek schoot de spits de bal hard binnen.

Heel snel na de 1-0 scoorde Feyenoord opnieuw. Luuk de Jong verspeelde de bal knullig op het middenveld en Larsson kreeg (te) veel tijd en ruimte. De Zweed krulde de bal fraai in de bovenhoek, onhoudbaar voor Jeroen Zoet. Op slag van rust mocht PSV van geluk spreken dat het geen 3-0 werd. Jörgensen miste een grote kans. Kort daarna moest hij het veld overigens geblesseerd verlaten.

PSV-trainer Mark van Bommel greep in de pauze in door Donyell Malen te brengen voor de teleurstellende Gastón Pereiro. Na de pauze kreeg de koploper meer gripop de wedstrijd. De aansluitingstreffer bleef echter lang uit. Pas in de 72e minuut was het raak. Steven Bergwijn schudde Tyrell Malacia van zich af en schoof van dichtbij de 2-1 binnen.

Wat volgde was een slotoffensief van de gasten uit Eindhoven. Een kans op de 2-2 voor PSV werd ontnomen doordat het Feyenoord-publiek een bal in het veld gooide. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon niet anders dan het spel stilleggen. Malen miste nog twee goede kansen. De gelijkmaker viel niet meer.

Omdat Ajax eerder op de dag met 5-1 van ADO Den Haag won is het gat tussen de twee titelkandidaten na veertien speelrondes nog twee punten. PSV heeft er 39, Ajax 37. Volgende week gaat Ajax op bezoek bij PEC Zwolle. PSV speelt thuis tegen Excelsior.