Zeven conclusies: 'Ajax-plan' werkt nu wel, Legioen laat twee gezichten zien

Zeven conclusies: 'Ajax-plan' werkt nu wel, Legioen laat twee gezichten zien

02-12-2018 18:20
110

Een primeur voor PSV: de ongenaakbaar geachte koploper leed zondag het eerste puntenverlies in de Eredivisie. Feyenoord was met 2-1 te sterk. VoetbalPrimeur keek naar de topper en trekt zeven conclusies.

'Ajax-plan' werkt
Het strijdplan van Giovanni van Bronckhorst was zondagmiddag duidelijk: PSV overal op het veld onder druk zetten, felheid in de duels en het tempo dicteren. Net als tegen Ajax. Mede doordat Jeremiah St. Juste dit keer géén rode kaart pakte binnen zes minuten, kwam het Feyenoord-plan nu wel tot wasdom. De Rotterdammers grepen PSV in de beginfase bij de keel en lieten niet meer los.

Onvoorspelbaar Feyenoord
Wie Feyenoord zag voetballen in een kolkende Kuip, die snapt niet waarom het elftal van Van Bronckhorst dit seizoen soms zo moeizaam presteert. Het blijft iets onverklaarbaars: in de topper tegen PSV kon het plotseling wél. Zou het een 'motivatiedingetje' zijn? Overigens lieten de Rotterdammers ook zondag twee gezichten zien, want na rust bleef de ploeg verwijderd van het hoge niveau van de eerste helft.

PSV speelt verstoppertje
Het was in de eerste helft goed zoeken: welke PSV’er wilde de bal hebben? Door de foutloze status in de Eredivisie hadden we een koploper vol zelfvertrouwen verwacht, maar de ploeg van Mark van Bommel liet zich aftroeven door de agressieve Feyenoorders. Opvallend was ook dat het 'verdedigende' blok op het middenveld (Pablo Rosario en Jorrit Hendrix) zich geen raad wist met de constante druk.

Hoofdrol voor Legioen
Eén van de hoofdrollen was voor het Legioen. Niet alleen door voor een geweldige sfeer te zorgen, maar ook op iets minder fraaie wijze. Een kwartier voor tijd, bij de stand van 2-1, werd het spel verstoord door een supporter die de bal in het veld gooide. Slim of gemeen? Van allebei een beetje. Het is vooral onsportief. Het spel moest worden stilgelegd, Denzel Dumfries maakte zich ontzettend kwaad, maar het moet gezegd: de PSV-kans was al verkeken.

Pereiro dissonant
Gaston Pereiro moet ernstig gaan vrezen voor zijn vaste basisplek. De flegmatieke Uruguayaan kon ook tegen Feyenoord geen stempel drukken en werd na 45 minuten uit zijn lijden verlost door Van Bommel. De vraag is hoeveel krediet Pereiro nog krijgt. Erick Gutiérrez gaf als invaller weer een assist. Het rendement van Pereiro's belangrijkste concurrent is een stuk hoger.

Toornstra personificatie
Onze man van de wedstrijd: Jens Toornstra. De onvermoeibare middenvelder was de personificatie van Feyenoord. Het blijft een rare speler: soms kunnen de Feyenoord-fans hem wel schieten, maar in toppers als deze kan hij ook iets extra’s brengen. Erg knap.

Ajax lachende derde
De Eredivisie is weer spannend. PSV blijkt tóch te kunnen verliezen, waardoor de voorsprong op achtervolger Ajax is geslonken naar twee punten. Het is sowieso een topweek voor de Amsterdammers: dinsdag dwong de ploeg van Erik ten Hag al overwintering in de Champions League af. Ook Feyenoord kan nog niet uitgevlakt worden. De nummer drie brengt donderdag bij winst tegen VVV-Venlo de achterstand terug naar zeven punten.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)