Wie is koploper met kerst? De resterende duels van PSV, Ajax en Feyenoord

Wie is koploper met kerst? De resterende duels van PSV, Ajax en Feyenoord

03-12-2018 13:45 Laatste update: 13:49
116

Nog drie speelrondes te gaan en dan weten we welke topclub het kalenderjaar eindigt als nummer één van de Eredivisie. Feyenoord blies zondag nieuw leven in de titelstrijd door PSV op de eerste nederlaag van het seizoen te trakteren. Ajax won wél en is de koploper tot op twee punten genaderd. Hoe zien de programma's van PSV, Ajax en Feyenoord er tot de Kerst uit? Een overzicht.

1. PSV | 39 punten | doelsaldo +40
Waar Ajax en Feyenoord in december nog vijf potjes op het programma hebben staan, blijft het voor koploper PSV bij vier duels. De formatie van trainer Mark van Bommel werd eind oktober door RKC Waalwijk uit het bekertoernooi geknikkerd en heeft daardoor vrij wanneer Ajax (Roda JC-uit, 19 december) en Feyenoord (FC Utrecht-thuis, 20 december) midweeks wél aan de bak moeten.

Na de eerste competitienederlaag van het seizoen volgen er in 2019 nog competitieduels met Excelsior, Heracles Almelo en het kwakkelende AZ. Na het verlies tegen FC Barcelona van afgelopen woensdag weet PSV dat overwinteren in Europa niet meer tot de mogelijkheden behoort. Grote vraag is of Van Bommel volgende week tegen Internazionale voor z'n sterkste elf kiest óf diverse bankzitters speelminuten gunt. 

Programma: Excelsior (thuis), Internazionale (Champions League, uit), Heracles Almelo (uit) en AZ (thuis)


2. Ajax | 37 punten | doelsaldo + 39
Sinds de pijnlijke nederlaag in Eindhoven (3-0) op 23 september zit Ajax in een imponerende flow. De laatste acht competitieduels werden allemaal gewonnen. Doelcijfers: 31 goals voor en 2 goals tegen. De nederlaag van PSV in De Kuip en de grote zege op ADO Den Haag (5-1) hebben er voor gezorgd dat het verschil tussen de titelconcurrenten is geslonken naar twee punten. Bovendien zijn ook de doelsaldo's nagenoeg gelijk sinds zondag. 

Ajax komt in 2019 nog vijf keer in actie. De Amsterdammers treffen laagvliegers PEC Zwolle en De Graafschap in de Eredivisie, met Bayern München als heerlijk tussendoortje. Tegen Der Rekordmeister staat volgende week woensdag de eerste plaats in Champions League-groep E op het spel. Na De Graafschap-thuis speelt Ajax in de beker tegen Roda. Op 23 december wordt het kalenderjaar afgesloten met het altijd beladen uitduel met FC Utrecht. 

Programma: PEC Zwolle (uit), Bayern München (Champions League, thuis), De Graafschap (thuis), Roda JC (KNVB Beker, uit) en FC Utrecht (uit)

3. Feyenoord | 29 punten | doelsaldo + 11
Giovanni van Bronckhorst zei het zondag gedecideerd: wint Feyenoord donderdagavond in eigen huis van VVV-Venlo, dan doet de Rotterdamse grootmacht weer vólop mee in de titelrace. De afgelopen weken kwam Feyenoord geen moment ter sprake als mogelijke bedreiger voor PSV en Ajax. De afstand naar de nummers één en twee leek schier onoverbrugbaar. Een zege op VVV in het inhaalduel en het gat is plots slechts zeven punten naar de koploper. Van Bronckhorst en zijn selectie geloven er nog in. 


Voor de winterstop speelt Feyenoord in totaal vijf wedstrijden. Na VVV-thuis volgen ontmoetingen met promovendi FC Emmen en Fortuna Sittard. Op 20 december komt FC Utrecht op bezoek in De Kuip. Een plek in de kwartfinale van de KNVB Beker is de inzet. Feyenoord sluit het kalenderjaar af met een bezoek aan Den Haag.

Programma: VVV-Venlo (thuis), FC Emmen (uit), Fortuna Sittard (thuis), FC Utrecht (KNVB Beker, thuis) en ADO Den Haag (uit)