Maatpak in Groningen, jaartje PSV of afbouwen in Amerika: de opties voor Robben

Maatpak in Groningen, jaartje PSV of afbouwen in Amerika: de opties voor Robben

03-12-2018 16:00 Laatste update: 16:07
62

Nu het einde van de samenwerking tussen Arjen Robben en Bayern München definitief in zicht is, kan het grote speculeren beginnen. Waar ligt de toekomst van de 34-jarige vleugelaanvaller na een decennium in Duitsland? VoetbalPrimeur loopt vier opties langs. 

Wat de volgende stap in de imposante loopbaan van Robben ook mag worden, sinds zondag is in ieder geval duidelijk dat de oud-speler van FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid níet van plan is om z'n zakken te vullen in China of het Midden-Oosten. Daar heeft Robben simpelweg geen trek in, liet hij bij Studio Voetbal doorschemeren. Zodra het contract van de aanvaller in München is afgelopen, zijn er verder tal van mogelijkheden. VP bespreekt er vier. 

Wedden

Meer odds

FC Groningen
De fans van De Trots van het Noorden hopen er al járen op: een rentree van Robben bij z'n oude liefde. Dat de 96-voudig international van Oranje warme gevoelens koestert voor Groningen, is algemeen bekend. Robben is geboren en getogen in Bedum en liet recentelijk een huis bouwen in het dorp. 

Wellicht ziet de dribbelaar het zitten om de FC bij de hand te nemen en nog één of twee jaar af te bouwen in de Eredivisie. Over een functie op kantoor in het Hitachi Capital Mobility Stadion wordt ook druk gespeculeerd. Kenners hebben Robben al meerdere keren naar voren geschoven als toekomstig directeur van FC Groningen. Toevallig of niet: komende zomer houdt Hans Nijland het voor gezien. 

PSV
Na zijn debuut in het hoge Noorden groeide Robben 250 kilometer zuidwaarts uit tot een absolute Eredivisie-ster. Na 75 officiële duels, 22 goals en talloze onnavolgbare dribbels namens PSV wilden álle topclubs van Europa de linksbuiten hebben. Net als Groningen wordt ook de topclub uit Eindhoven nu nadrukkelijk genoemd als volgende - en waarschijnlijk laatste - werkgever van Robben. 

De aanvaller zei zondagavond overigens eerlijk dat hij twijfels heeft over een rentree op de Nederlandse velden. "Ik kan alleen maar verliezen. Als je goed speelt, is het normaal en als het minder gaat, kan ik het niet meer." 


Amerika
Sowieso geen China of zandbak, misschien dus geen Eredivisie: welke competities en landen zijn voor Robben plus gezin verder interessant wanneer de dertiger besluit om z'n voetbalschoenen nog niet aan de wilgen te hangen?

De Major League Soccer is de afgelopen jaren een prettige bestemming gebleken voor tal van sterren. Onder meer David Beckham, David Villa en Zlatan Ibrahimovic maakten of maken furore in de Verenigde Staten. Alle grote ploegen in Amerika zullen Robben met open armen verwelkomen. Miami, Los Angeles, San Francisco: prima klimaat en één of twee jaar nog lekker verdienen in een competitie die een steeds beter imago en hoger niveau krijgt. Why not? 

Stoppen
Groningen, Eindhoven, Amerika: het kan allemaal. Het zou ons echter niets verbazen wanneer Robben na zeventien jaar topvoetbal een dikke streep onder zijn loopbaan zet. In de loop der jaren is de vleugelaanvaller geplaagd door blessures. Lijf en spieren zijn al even op hun retour.

Bovendien: is afbouwen überhaupt wel een optie voor superprof Robben? Iemand die in de afgelopen tien jaar op het állerhoogste podium heeft gespeeld, dagelijks met wereldtoppers trainde en de ene na de andere hoofdprijs won? Grote kans dat een lager niveau Robben zal frustreren. De carrière van zo'n Oranje-legende mag niet in mineur eindigen. 

Moet Robben zijn carrière beëindigen? Kan hij nog één of meerdere seizoenen mee in Nederland? Deel het in de comments!