Frenkie de Jong verzekert zich van speeltijd bij PSG: Moeiteloos in de basis

Frenkie de Jong verzekert zich van speeltijd bij PSG: "Moeiteloos in de basis"

07-12-2018 12:20
107

Als de laatste details worden afgerond, speelt Frenkie de Jong volgend seizoen bij Paris Saint-Germain. Met zijn keuze voor de Franse kampioen garandeert de 21-jarige middenvelder van Ajax en het Nederlands elftal zich van een grote kans op veel speeltijd.

Het verhaal is bekend: De Jong verlaat Ajax volgens De Telegraaf aan het einde van het seizoen voor Paris Saint-Germain, dat 75 miljoen euro betaalt. Op het eerste oog is PSG een verrassende keuze van de Ajacied. Maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat De Jong in Parijs goede papieren heeft voor een basisplaats.

Wedden

Meer odds

"Moeiteloos in de basis"
"PSG heeft echt behoefte aan een controlerende middenvelder. Ze zijn eigenlijk al drie jaar op zoek. Frenkie zou zeker een verbetering zijn", reageert Rich Allen van Get French Football News in gesprek met VoetbalPrimeur. "De spoeling is dun op het middenveld, dus hij krijgt bij PSG niet te maken met veel concurrentie."

"Adrien Rabiot eist een aanvallende rol en lijkt na dit seizoen transfervrij te vertrekken, terwijl Lassana Diarra gewoon niet goed genoeg is. Die twee zullen volgend seizoen niet meer voor PSG spelen. Kortom, ik denk dat De Jong moeiteloos een basisplaats gaat opeisen in het Parc des Princes."

Allen voorspelt dat De Jong op het middenveld een tandem gaat vormen met Marco Verratti. Naast Diarra en Rabiot heeft PSG-trainer Thomas Tuchel feitelijk geen andere smaken. Thiago Motta zette afgelopen zomer een punt achter zijn carrière en Giovani Lo Celso werd verhuurd aan Real Betis. Marquinhos, eigenlijk een centrale verdediger, speelt zo nu en dan naast Verratti.

Veel formaties bij PSG
Tuchel is een trainer die PSG in verschillende formaties laat spelen - en een beroep doet op véél spelers. We nemen de recente Champions League-wedstrijd tegen Liverpool (2-1 zege) als uitgangspunt om te kijken naar de speelkansen van De Jong. Tuchel koos toen voor een 5-1-3-1-formatie met veel positiewisselingen.

Presnel Kimpembe, Marquinhos en Thiago Silva vormden van links naar rechts het driemansblok in het centrum van de verdediging, Juan Bernat en Thilo Kehrer waren de vooruitgeschoven posten aan de zijkanten, Marco Verratti de controlerende middenvelder en Angel Di Maria, Neymar, Kylian Mbappé en Edinson Cavani mochten het voorin uitzoeken.

In deze formatie lijkt De Jong met Verratti te moeten concurreren om een basisplaats. Dat wordt een lastig karwei, want de Italiaanse middenvelder is, mits hij niet tegen één van zijn vele schorsingen aanloopt, verzekerd van een basisplaats. Tuchel kiest echter óók regelmatig voor een systeem met twee centrale middenvelders. De Jong zou dan de meest logische optie om naast Verratti te staan. En nogmaals: Tuchel rouleert veel.

Allen vertelt aan deze website dat de aanstaande transfer van De Jong groot nieuws is. "De Franse pers ziet de megatransfer van De Jong als een statement, vooral gezien het feit dat er grote clubs voor hem in de markt waren (Manchester City en FC Barcelona, red.). De Jong heeft enorm veel indruk gemaakt met zijn prestaties tegen Frankrijk in de Nations League. Ook op mij."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)

Lees ook: 'PSG-transfer' Frenkie de Jong is wereldnieuws: 'De grote bom van de avond'