Dubbele déjà vu voor Oranje Leeuwinnen: groepswinst van cruciaal belang

Dubbele déjà vu voor Oranje Leeuwinnen: groepswinst van cruciaal belang

08-12-2018 19:30
5

De Oranje Leeuwinnen weten waar ze aan toe zijn, komende zomer in Frankrijk: de regerend Europees kampioen is samen met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen in Groep E. VoetbalPrimeur loopt de tegenstanders na en weegt de WK-kansen van de Oranje-dames af.

Canada
Op het eerste gezicht de meest gunstige tegenstander uit Pot 1, waartoe ook Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten behoorden. Canada blijft echter een niet te onderschatten tegenstander: de organisator van het WK 2015 moest het eerste vrouwen-WK in 1991 nog missen, maar was daarna zeven keer op rij van de partij. In 2003 werden de Noord-Amerikaansen vierde en tijdens het toernooi in eigen land van vier jaar geleden waren de kwartfinales het eindstation. De vorige twee Olympische Spelen leverden echter steeds een bronzen medaille op.

In 2015 zat Canada met Nederland in de poule. De ploeg van toenmalig bondscoach Roger Reijners had de handen meer dan vol aan het gastland: dankzij een late treffer van invalster Kirsten van de Ven eindigde de laatste groepswedstrijd in 1-1, waardoor Oranje zich bij de beste nummers 3 schaarde en zich plaatste voor de achtste finale.

De meeste Canadese speelsters voetballen in de hoog aangeschreven Amerikaanse competitie, waaronder Christine Sinclair: de 35-jarige aanvoerster geldt al jarenlang als één van de betere speelsters ter wereld en is met 177 (!) interlandgoals zeker iemand om in de gaten te houden. Ook middenvelders Diana Matheson (201 caps) en Sophie Schmidt (176 caps) lopen al jarenlang mee. Verdedigster Kadeisha Buchanan is bij Olympique Lyon een ploeggenoot van Shanice van de Sanden, maar komt in Frankrijk niet veel aan spelen toe.

Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland zal voor de Oranje Leeuwinnen altijd een speciale tegenstander blijven. In 2015 boekte Nederland tegen De Kiwi's haar eerste WK-zege ooit: Lieke Martens besliste de confrontatie in Edmonton met een gekruld afstandsschot. Oranje overleefde dus de poulefase, Nieuw-Zeeland speelde nog gelijk tegen Canada en China en mocht vervolgens weer het vliegtuig pakken.

Doordat Australië sinds 2006 niet meer tot de Oceanische kwalificatiezone behoort, heeft Nieuw-Zeeland het rijk alleen in het minst bezette voetbalcontinent ter wereld. De huidige nummer 19 van de FIFA-ranking gaat op voor haar vierde deelname op rij, maar wist nog nooit de groepsfase te overleven. Keepster Erin Nayler (Bordeaux), recordinternational Ria Percival (West Ham United) en aanvoerster Ali Riley (Chelsea) lijken het team op sleeptouw te moeten nemen.

Kameroen
Het enige land dat tijdens het WK 2015 niet in Poule A zat. Kameroen wist zich in Canada, mede door een klinkende 6-0 zege op Ecuador, te plaatsen voor de achtste finale en ging eervol ten onder tegen China: zeker niet slecht voor een eerste deelname. Op het eigen continent kloppen de Ontembare Leeuwinnen al langere tijd aan de deur: tijdens de vorige vier edities van de Afrika Cup eindigde men steeds op het podium. In 2012 en 2014 haalde Kameroen de finale, maar beide keren werd er verloren van Nigeria.

Maar zal één van de beste ploegen van Afrika opgewassen zijn tegen de kampioen van Europa? Veel zal afhangen van de vorm van het aanvalsduo Madeleine Ngono-Gaelle Enganamouit: de twee waren tijdens het vorige WK goed voor vijf van de negen treffers. Ngono heeft bovendien waardevolle ervaring opgedaan in de sterke Franse competitie en Enganamouit heeft haar sporen verdiend in Zweden.

Conclusie
NOS-analyticus Daphne Koster zei het direct na de loting al: Oranje is het aan haar stand verplicht om door te gaan naar de knock-outfase. Een plek bij de eerste twee in deze poule mag op het eerste gezicht geen probleem zijn. De achtste finale zal echter een hele opgave worden: wanneer Nederland als eerste eindigt in Poule E, zal het de nummer twee van Poule D treffen: dit zal waarschijnlijk Engeland of Japan worden.

Wordt de ploeg van Sarina Wiegman tweede in de poule, dan wordt de tegenstander zelfs nog zwaarder: de nummer één van Groep F, vermoedelijk Zweden of recordkampioen de Verenigde Staten. Ook als Oranje als één van de beste nummers drie doorgaat, wacht een confrontatie met een poulewinnaar: erkende toplanden als Frankrijk en Duitsland kunnen dan de degens met Oranje kruisen. Als we mogen kiezen: zelf bovenaan in de poule eindigen!