Acht conclusies: 65 miljoen voor Ajax, één 'makkelijke' tegenstander bij loting

Acht conclusies: 65 miljoen voor Ajax, één 'makkelijke' tegenstander bij loting

Gepubliceerd: donderdag 13 december 2018 om 00:00do 13-12-2018 om 00:00

Laatste update: donderdag 13 december 2018 om 00:01do 13-12-2018 om 00:01

Na het spectaculaire gelijkspel van Ajax tegen Bayern München (3-3) wordt het Amsterdamse vizier gericht op de achtste finales van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Spektakel in Amsterdam
Krankzinnig, tumultueus, ronduit bizar. Zo mogen we de tweede helft van Ajax - Bayern München wel noemen. In een tijdsbestek van 34 minuten scoorde Dusan Tadic, kreeg Maximilian Wöber een rode kaart, kon ook Thomas Müller vroegtijdig inrukken, maakte Tadic de 2-1, was Ajax exact vijf minuten de virtuele groepswinnaar, maakten Robert Lewandowski en Kingsley Coman de 2-2 en 2-3 en zorgde Nicolás Tagliafico voor het slotakkoord: 3-3. Wat een spektakel!

Onana to the rescue
André Onana was woensdagavond fenomenaal, maar kan niet álles tegenhouden. De Ajax-doelman, wiens inzetbaarheid tot op het laatste moment onzeker was, trok een paar wereldsaves uit de kast op schoten en kopballen van Robert Lewandowski. Het schijnt dat Kostas Lamprou na vanavond een poster van Onana boven z'n bed heeft hangen.

Ajax-tactiek werkt niet altijd
De aanvallende intenties van Ajax waren van meet af aan duidelijk. De ploeg van trainer Erik ten Hag zette vol druk op de Bayern-defensie en dwong daarmee ook het nodige af. De keerzijde was dat er veel foutjes slopen in het Amsterdamse spel en dat de Duitsers de grote kansen kregen in de Johan Cruijff Arena. Ajax was verdedigend té kwetsbaar. Noem het een goed getimed leermoment.

De Ligt en De Jong
Het zijn de twee oogappeltjes van de Europese top: Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. De twee Ajacieden haalden tegen Bayern München, één van de geïnteresseerde clubs, echter niet hun normale niveau. De Ligt speelde zeker niet slecht, maar hief buitenspel op bij de openingstreffer van Robert Lewandowski. Frenkie de Jong was slordig en stond met balverlies aan de basis van de 2-3 van Kingsley Coman. We blijven kritisch.

Rolletje voor Turpin
Kwam de scheidsrechter bij Ajax - Bayern je bekend voor? Dat kan kloppen. Clement Turpin speelde in 2015 een hoofdrol in de Europa League-wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Hij gaf twee rode kaarten aan Feyenoord en staakte de wedstrijd een kwartier lang, nadat er voorwerpen op het veld werden gegooid. En opblaasbanaan interpreteerde hij als racistisch. Woensdagavond floot hij wat beter. Turpin gaf twee terechte rode kaarten en twee terechte penalty's.

Geen enkele nederlaag
Ongeslagen naar de achtste finales van de Champions League: voor Nederlandse begrippen buitengewoon knap. Vanaf de tweede voorronde won Ajax zeven wedstrijden en speelde het vijf keer gelijk. Het doelsaldo: 24 doelpunten voor, 9 tegen.

Jackpot voor Ajax
Ajax is bezig aan het meest lucratieve Champions League-seizoen uit de clubgeschiedenis. De teller is na het gelijkspel tegen Bayern München opgelopen naar bijna 65 miljoen aan inkomsten vanuit de groepsfase. Wanneer de Amsterdammers erin slagen om ook de achtste finales te overleven, zal het bedrag oplopen naar ongeveer 80 miljoen euro.

Next up: achtste finales
Ajax eindigt door het gelijkspel tegen Bayern München als nummer twee in de groep. De mogelijke tegenstanders in de achtste finales zijn daardoor: Borussia Dortmund, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid of Juventus. De loting is maandag om 12.00 uur. De eerstvolgende Champions League-duels staan gepland voor 12 en 13 februari 2019.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws