'Bij Roda JC was het los zand, ik moest drie talen spreken voor de coaching'

'Bij Roda JC was het los zand, ik moest drie talen spreken voor de coaching'

14-12-2018 08:35 Laatste update: 10:04
16

Voor Christian Kum is er in 2018 veel veranderd. De 33-jarige verdediger degradeerde met het Zuid-Limburgse Roda JC en vertrok naar het Noord-Limburgse VVV-Venlo, dat zich keurig in de Eredivisie-subtop heeft genesteld.

Hoewel Kum in dezelfde provincie is blijven voetballen, merkt hij een wereld van verschil: VVV is volgens de in Duitsland geboren verdediger een oase van rust. Zeker in vergelijking met Roda JC, waar de ene na de andere speler kwam en vertrok. "Bij Roda JC bestond de selectie uit eenlingen. Het was los zand", vertelt hij aan De Limburger. "Voor de coaching moest je drie talen spreken. Dat werkte niet." Bij VVV is het grootste deel van de selectie juist al jarenlang bij elkaar. "Er wordt Nederlands gesproken tijdens de trainingen. En er wordt geluisterd naar de ervaren spelers. (...) Haantjesgedrag van een enkeling wordt niet geaccepteerd."

"Ik heb sinds kort een fiets"
Ook buiten het veld heeft Kum zijn plekje gevonden in Venlo. "Dit klinkt wel heel burgerlijk, maar ik heb sinds kort een fiets. Kan ik met mijn vriendin en kinderen gaan fietsen", vertelt hij. "Ik deed altijd alles met de auto, maar toen ik die kinderen achterop de fiets zag genieten, was ik om."

Nu de verdediger het einde van zijn carrière voelt naderen, wil hij sowieso meer tijd met zijn gezin doorbrengen: Kum zal de voetballerij waarschijnlijk de rug toekeren. "Hoe leuk ik het ook vind, na mijn carrière wil ik de andere kant van de maatschappij wel zien. Het gewone leven. Niet meer elk weekend weg hoeven."