'Hegemonie Ajax en PSV de doodsteek: nieuwe FOX-deal moet Eredivisie redden'

'Hegemonie Ajax en PSV de doodsteek: nieuwe FOX-deal moet Eredivisie redden'

24-12-2018 07:29
123

Valentijn Driessen pleit voor een eerlijke verdeling van het televisiegeld van FOX over de achttien Eredivisie-clubs. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf is niemand gebaat bij een hegemonie van Ajax en PSV, schrijft hij in zijn column.

'Voor de ontwikkeling van spelers en de financiële waarde van de Eredivisie is de hegemonie van de twee topclubs de doodsteek', stelt Driessen zelfs. Hij noemt de 'sympathieke handreiking' van de topclubs om een deel van de Europese inkomsten te herverdelen een begin, maar onvoldoende. Met het oog op de lange termijn moeten de inkomsten uit de FOX-deal gelijkwaardig worden verdeeld.

'Weg met de prestatiecomponent', aldus Driessen, die beseft dat het wel gevolgen heeft. 'De top-zes levert weliswaar enkele miljoenen euro's in - variërend van zo'n vier miljoen (Ajax) tot 700.000 euro (FC Utrecht) - maar dat wordt gecompenseerd door inkomsten uit Europees voetbal. Het bedrag voor de overige clubs neemt juist toe als de vaste jaarlijkse inkomsten uit de FOX-deal omhoog gaan.'

Driessen pleit voor een nieuwe deal met FOX. In 2012 sloot de Eredivisie CV een twaalfjarig contract af ter waarde van 960 miljoen euro. 'Een schijntje in de huidige markt', meent Driessen, die pleit voor nieuwe onderhandelingen over een financieel betere deal. Ook voor de zender is dat interessant.

'Zo'n deal biedt FOX namelijk de garantie op betere en financieel aantrekkelijkere content (lees beter Eredivisievoetbal) per direct tot ver na 2022 als het huidige contract afloopt.'