Een half jaar VAR: drie extra punten voor Ajax, drie plekken minder voor Willem II

Een half jaar VAR: drie extra punten voor Ajax, drie plekken minder voor Willem II

24-12-2018 12:00
122

Het zal vast niemand ontgaan zijn: tijdens de eerste helft van het seizoen werden de Eredivisie-wedstrijden standaard voorzien van videoarbitrage. En het is behoorlijk druk geweest in het KNVB Replay Center te Zeist: tijdens 37 van de 153 wedstrijden werd een beslissing van de scheidsrechter gecorrigeerd door de VAR. Maar welke clubs hadden het vaakst 'last' van de videoscheids? En hoe zou de Eredivisie-stand eruitzien zonder interventie vanuit Zeist? VP zocht het uit.

Drie punten extra voor Ajax
We beginnen op zaterdag 18 augustus in De Koel. Ajax had tijdens de seizoensopening tegen Heracles Almelo al meteen punten laten liggen en dreigde ook bij VVV-Venlo averij op te lopen. Zonder de VAR zou dit ook daadwerkelijk gebeurd zijn: deze adviseerde arbiter Kevin Blom om de 1-0 van Martin Samuelsen af te keuren en om de penalty te geven waaruit Dusan Tadic de winnende 0-1 maakte. Terecht of niet: dankzij de technische ondersteuning kan Ajax drie 'extra' punten – het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs – bijschrijven en is de achterstand op koploper PSV twee punten in plaats van vijf.

Qua doelsaldo staat Ajax wél op gelijke hoogte met PSV en ook dat zou niet het geval zijn zonder VAR. Naast de eerder genoemde momenten in Venlo zag Ajax een doelpunt van Nicolas Tagliafico afgekeurd worden tegen FC Groningen en kreeg het vlak voor de winterstop een strafschop mee tegen FC Utrecht.

Vier penalty's extra voor PSV
PSV mocht zelfs vier keer aanleggen vanaf de stip na een ingreep van de VAR. Deze beslissingen hadden echter alleen invloed op het doelsaldo van de winterkampioen, niet op het puntentotaal. Zonder de 'bonuspenalty's' had PSV met 5-1 gewonnen van Willem II, met 0-6 van ADO Den Haag, met 3-0 van VVV-Venlo en met 0-3 van Heracles Almelo (Gastón Pereiro miste zijn penalty, maar PSV bleef in balbezit en Pereiro scoorde amper een halve minuut later alsnog, red.). Het zat PSV overigens niet altijd mee: tegen De Graafschap werd een goal van Denzel Dumfries afgekeurd en tegen Excelsior werd een toegekende penalty op advies van de VAR ingetrokken.

Nummer drie Feyenoord zou zonder VAR één punt meer hebben. Tegen Willem II kregen de Rotterdammers een strafschop mee, waardoor ze Tilburg verlieten met een 1-1 gelijkspel in plaats van een 1-0 nederlaag. Vlak voor de winterstop besliste de videoscheids echter in het nadeel van Feyenoord: de regerend bekerwinnaar leek te gaan winnen van ADO Den Haag, maar kreeg in het Haags Kwartiertje een penalty tegen en speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk. De rode kaart voor Jerry St. Juste tijdens de Klassieker laten we buiten beschouwing. Of Feyenoord met elf man wél had standgehouden in de Johan Cruijff Arena, zullen we nooit weten.

Geen linker-, maar rechterrijtje voor Willem II
De hardste klappen vallen dit seizoen in het Koning Willem II Stadion, waar de eerste Eredivisie-goal ooit na tussenkomst van de VAR werd afgekeurd. Doordat de treffer van Fran Sol tegen VVV-Venlo geen doorgang vond, verloor Willem II op de eerste speeldag met 0-1 van de Noord-Limburgers. Zoals hierboven al vermeld staat, verloren de Tricolores ook punten tegen Feyenoord door toedoen van de VAR. Zonder videoarbitrage zou Willem II 22 in plaats van 19 punten hebben, een verschil van liefst drie plekken op de ranglijst.

Pech voor Excelsior, mazzel voor NAC
Ook bij Excelsior zouden de degradatiezorgen minder groot zijn geweest. De Kralingers zagen op vrijdag 30 november een 3-0 voorsprong tegen FC Utrecht in rook opgaan: de 3-3 viel echter na een (betwistbare) 'VAR-penalty'. Nu de verschillen in de Eredivisie-kelder kleiner dan ooit zijn, kunnen de twee misgelopen punten aan het einde van de rit een wereld van verschil betekenen voor Excelsior.

Voor NAC Breda geldt het omgekeerde: de Brabanders wonnen van Vitesse nadat een aanvankelijk afgekeurde goal van Mitchell te Vrede alsnog doorgang vond. De nummer 17 van de Eredivisie staat nu drie punten boven concurrent De Graafschap in plaats van één punt. En zou NAC ook van sc Heerenveen hebben gewonnen als Ben Rienstra niet na een kwartier was weggestuurd?

Een VAR-gevoelig ploegje
Voorafgaand aan het seizoen zorgde ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk voor een mooie bijdrage aan de Nederlandse taal. Groenendijk vreesde voor extra kaarten en penalty's tegen, aangezien ADO een 'VAR-gevoelig ploegje' had. De waarschuwing van de trainer lijkt te zijn aangekomen bij zijn selectie. Alleen tijdens de 0-7 tegen PSV kregen de Hofstedelingen een 'VAR-penalty' tegen: Aaron Meijers dacht buiten het zicht van arbiter Bas Nijhuis aan de nek van Luuk de Jong te hangen, maar de videoscheids oordeelde haarscherp.

Qua rode kaarten zijn Heracles Almelo, sc Heerenveen en Excelsior met ieder twee veldverwijzingen het meest VAR-gevoelig. Heracles kreeg zijn beide VAR-kaarten overigens in één wedstrijd: tegen PSV mocht zowel Jesper Drost als Lennart Czyborra gaan douchen na interventie vanuit Zeist.

VVV-Venlo zette de VAR het vaakst aan het werk: de club kreeg tegen Ajax, PSV én AZ een strafschop tegen. Bovendien mocht men van geluk spreken dat een vliegende tackle van Jerold Promes geen rode, maar een gele kaart opleverde opleverde tegen FC Groningen. Roel Janssen veroorzaakte de penalty tegen Ajax na een duw in de rug bij Klaas-Jan Huntelaar en kreeg tegen FC Emmen rood nadat hij Alexander Bannink bijna castreerde. De linksback is dan ook een serieuze kanshebber voor de titel 'meest VAR-gevoelige Eredivisie-speler'.

(De Eredivisie-stand met en zonder VAR. De groene cijfers geven aan dat een club voordeel heeft gehad van de VAR, de rode cijfers dat een club nadeel heeft gehad)