'Bliksemschicht' Malen: 'Hij was op zijn zesde al uitgeleerd bij ons'

'Bliksemschicht' Malen: 'Hij was op zijn zesde al uitgeleerd bij ons'

29-12-2018 08:51
52

PSV-aanvaller Donyell Malen zette zijn eerste stapjes op een voetbalveld bij v.v. Succes in het Noord-Hollandse Wieringen. Voormalig jeugdtrainer Sietzo IJzer kan zich nog goed herinneren dat hij de pas vier jaar oude Malen voor het eerst aan het werk zag.

De inmiddels 87-jarige IJzer noemt Malen in gesprek met het Eindhovens Dagblad 'een bliksemschicht'. "En tegelijkertijd heel vaardig als hij de bal had. Aan de manier van lopen en zijn houding kon je het talent zien", herinnert de voormalig jeugdtrainer zich. Malen was bovendien op jonge leeftijd al bovengemiddeld leergierig. "Als je sommige jongens iets probeert uit te leggen, draaien ze zich een paar seconden later al om en waren ze aan het spelen. Prima toch? Donyell nooit, die was er meteen bloedserieus mee bezig."

Na twee jaar v.v. Succes vertrok Malen na het naburige Hollandia in Hoorn, waarna hij via Ajax en Arsenal bij PSV belandde. "Het was voor hem beter om naar een grotere club te gaan. Wij konden hem hier op zijn zesde eigenlijk al niks meer leren en zijn hem trots blijven volgen", vertelt bestuurslid Desiree Bogert.

Trapveldje in Westerland
De negentienjarige jeugdinternational weet de weg naar zijn oude amateurclub echter nog steeds te vinden. "Een paar jaar geleden kwam hij bij een jeugdkamp van onze jonge leden langs. Hij had geen idee hoe populair hij hier nog is en hoe massaal we hem volgen. We kennen hem bij dat soort momenten als een verlegen jongen", herinnert Bogert zich. "Als hij een keer in de buurt is, gaat hij soms ook nog naar zijn oude trapveldje in Westerland en kan hij de verleiding niet weerstaan om even te voetballen."