Ajax op rapport: driemaal een 9, mager cijfer voor Wöber en aankoop

Ajax op rapport: driemaal een 9, mager cijfer voor Wöber en aankoop

01-01-2019 14:00
140

De winterse onderbreking op de Nederlandse velden biedt ons een mooie gelegenheid om spelers en staf van de traditionele top-drie tussentijds te beoordelen. Hoe brachten de sterren van PSV, Ajax en Feyenoord het er in de eerste seizoenshelft vanaf? En wat hebben de zomeraankopen laten zien? Na PSV is Ajax aan de beurt.

Alle spelers die in minimaal zes van de zeventien competitieduels in actie zijn gekomen, krijgen van ons een rapportcijfer. Zomeraankoop Perr Schuurs deed welgeteld negen minuten mee in de Eredivisie en is daarom niet beoordeeld. 

André Onana - 8
Wordt steeds beter. Onana was in de Eredivisie amper op een foutje te betrappen. Heerst in zijn strafschopgebied en heeft de Europese topclubs komende zomer waarschijnlijk voor het uitkiezen.

Noussair Mazraoui - 8
2018 was het jaar van Mazraoui. Tot haast ieders verbazing stond de jongeling plots in Ajax 1. Hij greep z'n kans op de rechtsbackpositie met beide handen aan en is niet meer uit het elftal verdwenen. Scoort regelmatig en debuteerde bovendien in de nationale ploeg van Marokko. 

Matthijs de Ligt - 9
Woorden schieten haast tekort om de ongekende opmars van De Ligt te omvatten. Eigenlijk is het ongelooflijk dat de aanvoerder van Ajax negentien jaar oud is. De Ligt is met kop en schouders de beste verdediger van Nederland. Ajax-fans mogen nog een halfjaartje van hem genieten. 

Daley Blind - 8
Comebacks bij oude liefdes willen nog weleens mislukken in de Eredivisie. Niet in het geval van Blind. De Oranje-international heeft Ajax naar een hoger niveau getild. Hoogtepunt van de eerste seizoenshelft: zijn hattrick (!) tegen De Graafschap. 

Nicólas Tagliafico - 7,5
Een prima eerste seizoenshelft van de Argentijnse pittbull van Ajax. Wel een iets lager cijfer dan z'n collega-verdedigers, omdat Tagliafico nét iets te vaak een gele kaart pakt. 

Lasse Schöne - 7,5
Elk seizoen flikt de inmiddels 32-jarige Deen het weer om zich (terug) in de basis te knokken. Was bovendien weer goed voor een paar aardige vrije trappen en fraaie treffers. 

Frenkie de Jong - 8
Meest besproken man van de eerste seizoenshelft. Schoof een linie op en ontpopte zich op het Ajax-middenveld tot een revelatie. Sinds z'n debuut in Oranje is de Frenkie-hype nóg groter geworden. 

Hakim Ziyech - 9
Zo vaak zó goed dat het bijna normaal is geworden - maar eigenlijk ook weer niet. Ziyech, stilist, smaakmaker en grote regisseur van het Ajax van Erik ten Hag, haalde de afgelopen maanden een belachelijk hoog niveau. 

Klaas-Jan Huntelaar - 6,5
De jaren gaan tellen bij KJH, zo valt af en toe te merken. De drive is er nog, het neusje voor de goal wordt wat minder. Was in vijftien optredens (acht basisplaatsen) goed voor acht goals. 

Dusan Tadic - 9
Een speler van het kaliber Tadic kost dik elf miljoen euro, torenhoog salaris nog niet meegerekend, maar dan héb je ook iets. Tadic is vrijwel wekelijks uitblinker en scoort bovendien aan de lopende band. 

Donny van de Beek - 7,5
Liep in de eerste weken van het seizoen te morren omdat-ie geen basisspeler was. Deed uiteindelijk in elke Eredivisie-wedstrijd mee, elf keer als basisspeler, en was vier keer trefzeker. Mist net iets te vaak grote kansen.  

Max Wöber - 5,5
Iedereen ziet dat de statische Wöber in het Ajax-systeem niet geschikt is als linksback. Toch blijft de koppige Ten Hag het op die positie zo nu en dan proberen met de Oostenrijker. Ontstijgt de middelmaat niet. 

Carel Eiting - 5
De enige Ajacied met een onvoldoende. Stelde dit seizoen simpelweg te vaak teleur. Zijn ontwikkeling lijkt te stagneren. 

Zakaria Labyad - 6
Ten Hag raakte in Utrecht onder de indruk van Labyad en dus besloot hij de aanvaller in de zomer naar Amsterdam te halen. Het stapje hogerop is vooralsnog niet lekker uitgepakt voor de voormalig PSV'er. Labyad liet tijdens tal van invalbeurten niet zien waarom hij een basisplaats verdient. 

Kasper Dolberg - 6,5
Na een paar ellendige maanden vol blessureleed meldde Dolberg zich eind september weer in Ajax 1. Zeven treffers in elf wedstrijden is natuurlijk een aardig moyenne. De geniale Dolberg uit het seizoen 2016/17 hebben we echter nog te weinig gezien. 

Erik ten Hag - 8
Revancheert zich bij Ajax van een ongelukkig, mislukte eerste halfjaar. De hand van Ten Hag is steeds meer te zien. Ook dankzij hem zijn spelers als De Ligt en De Jong inmiddels een fortuin waard. Een íets lager cijfer dan collega Van Bommel (8,5), met name door die oorwassing van eind september. 

Eens met onze cijfers? Wie verdient een pluim of juist een dikke onvoldoende? Deel jouw winterrapport voor Ajax in de comments!

Lees ook: PSV op rapport: 9 voor Bergwijn, 5x een 8,5 en één onvoldoende