Van FC Dordrecht naar WK: 'Higuain huilde, Messi vocht tegen zijn tranen'

Van FC Dordrecht naar WK: 'Higuain huilde, Messi vocht tegen zijn tranen'

03-01-2019 20:34
4

William Troost-Ekong beleefde afgelopen zomer het hoogtepunt in een wonderlijke carrière. De in Haarlem geboren verdediger was nog niet zo lang geleden reserve bij FC Groningen en FC Dordrecht, maar speelde in Rusland opeens namens Nigeria op het WK.

Met Troost-Ekong in de gelederen wist FC Dordrecht in 2014 naar de Eredivisie te promoveren. Van een topsportmentaliteit was echter geen sprake aan de Krommedijk. "In Dordt waren er nul verwachtingen. Dan was het na de wedstrijd: ja, jongens, we hebben weer verloren. Kom, we gaan de kroeg in", vertelt de 25-jarige verdediger aan Voetbal International. Nadat de Schapenkoppen degradeerden, stond AA Gent plotseling op de stoep. "Het was wel een moment: ik had kunnen bijtekenen in Dordt en lekker kunnen feesten, maar ik voelde dat er meer in zat."

Via Gent ging het naar het Noorse Haugesund en naar het Turkse Bursaspor. Ondertussen groeide Troost-Ekong uit tot Nigeriaans international en haalde hij uiteindelijk de WK-selectie van het Nigeriaanse elftal. The Super Eagles stonden op het punt om Argentinië uit het toernooi te kegelen, maar zagen een plek bij de laatste achttien in rook opgaan door een late goal van Marcos Rojo.

"Links zag ik een huilende Gonzalo Higuaín, voor me stond Lionel Messi vechtend tegen zijn tranen", haalt Troost-Ekong de zinderende ontknoping in Sint-Petersburg terug. "Ja, ik heb ook wel een traantje gelaten. Niet eens zozeer omdat we waren uitgeschakeld, meer vanwege het moment. Ik keek om me heen en dacht: Wil, moet je eens kijken waar je nu bent. Shit man, je hebt gewoon een WK gespeeld."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s