Feyenoord kan naar Klassieker kijken: Van Persie de grote man in bekerduel

23-01-2019 22:35 Laatste update: 23:14
165

Feyenoord heeft het blazoen weer wat opgepoetst in het duel met Fortuna Sittard in de kwartfinale van de KNVB Beker. De titelhouder trok in De Kuip met 4-1 aan het langste eind. Robin van Persie maakte weer eens het verschil.

Fortuna won in december in de Eredivisie nog knap met 2-0 bij Feyenoord en kwam woensdag opnieuw goed uit de startblokken. Andrija Novakovich was in het eerste kwartier twee keer dicht bij de openingstreffer, maar Kenneth Vermeer hield de thuisploeg op de been. Ook Finn Stokkers schoot nog voorlangs, waarmee de Rotterdammers gewaarschuwd waren.

Het was pas daarna dat ook Feyenoord van zich afbeet, maar het had Van Persie nodig om het verschil te maken. De routinier stond na een half uur helemaal vrij en tikte een voorzet van Jeremiah St. Juste binnen: 1-0. Via Sam Larsson en St. Juste kreeg Feyenoord nog voor rust kansen op meer, maar Fortuna haalde zonder verdere schade de rust.

Feyenoord rook evenwel bloed en na de pauze raakte Nicolai Jörgensen de paal en Steven Berghuis stuitte op Koselev. Aan de andere kant sloegen de Limburgers nu wel toe. Novakovich kreeg de bal van Ahmed El Messaoudi, kapte Jan-Arie van der Heijden simpel uit en schoof de bal in het doel. In De Kuip gingen de gedachten terug naar december, maar al snel kwam Feyenoord weer op voorsprong.

Kai Heerings maakte na een chaotische situatie voor het Fortuna-doel hands, nadat hij ten val kwam. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük was onverbiddelijk en wees naar de stip. Na minutenlang overleg met de VAR, mocht Van Persie aanleggen vanaf elf meter. De aanvaller faalde niet: 2-1. Sven van Beek stelde de zege vervolgens veilig met een rake kopbal uit een corner.

In de extra tijd kreeg Feyenoord nog een penalty. Larsson werd gevloerd en Berghuis benutte het buitenkansje: 4-1. Daarmee tankte de ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst vertrouwen voor de Klassieker tegen Ajax en revancheerde het zich voor de nederlaag bij PEC Zwolle (3-1).