Messcherpe Van der Ende ontdekt tegenstrijdige VAR-verklaringen van KNVB

Messcherpe Van der Ende ontdekt tegenstrijdige VAR-verklaringen van KNVB

25-01-2019 16:12 Laatste update: 16:15
47

De KNVB heeft tegenstrijdige verklaringen gegeven over hoe er gehandeld moet worden wanneer de VAR niet beschikbaar is. Tijdens de aftrap van de bekerwedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen van donderdagavond was er een technische storing: uiteindelijk werd er negentig minuten lang gevoetbald zonder technische ondersteuning vanuit Zeist.

Videoarbiters Bas Nijhuis en Erwin Zeinstra werden halverwege de wedstrijd zelfs naar huis gestuurd door Blom, omdat ze toch niet meer in actie hoefden te komen. Volgens de KNVB was dit een juiste beslissing van Blom. 'De reglementen schrijven voor dat in het geval van een dergelijk technisch probleem de hele wedstrijd zonder VAR dient te worden afgewerkt', laat de KNVB weten in een statement naar aanleiding van de verstoorde videoverbinding in tussen Amsterdam en Zeist.

Na de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en PSV in augustus had de voetbalbond nog een hele andere verklaring, stelt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. Bij het begin van de wedstrijd was de audioverbinding van de arbitrage nog niet op orde, waardoor het contact verliep via de mobiele telefoon van de vierde official.

Na afloop van die wedstrijd liet de KNVB nog weten dat de video- of audioverbinding wél tijdens de wedstrijd hersteld mocht worden. 'Zodra de verbinding hersteld is, zal de wedstrijd met VAR worden voortgezet en dat ook met alle betrokkenen worden gecommuniceerd'.