Blom en Makkelie in Saudi-Arabië: 'Lastig onderwerp, maar we verbieden het niet'

Blom en Makkelie in Saudi-Arabië: 'Lastig onderwerp, maar we verbieden het niet'

26-01-2019 11:59
31

KNVB-directeur Eric Gudde heeft er geen problemen mee dat enkele van zijn scheidsrechter wedstrijden fluiten in Saudi-Arabië. Onder meer Danny Makkelie en Blom (foto) maakten onlangs een lucratieve trip naar het Midden-Oosten om een wedstrijd in goede banen te leiden.

Gudde beaamt dat dergelijke reizen een 'lastig onderwerp' zijn vanwege de mensenrechtenkwestie in Saudi-Arabië. "Ja, het is een land dat op het randje zit", laat hij weten aan De Telegraaf. "Maar in mijn ogen zijn er meer landen waar dat zo is. Ik heb bij Qatar ook allerlei vraagtekens."

De voormalig Feyenoord-directeur stelt bovendien vast dat Makkelie en Blom lang niet de enige Nederlanders zijn die voor hun werk naar het Arabische koninkrijk afreizen. "Er zijn er ook tal van grote Nederlandse organisaties die economische betrekkingen hebben met Saoedi-Arabië. En gaan er ook niet voetbalcoaches uit Nederland aan de slag in dat land?"

Een reisverbod voor scheidsrechters gaat dan ook te ver in de ogen van Gudde. "We wenden ons er niet vanaf en volgen het nauwgezet. Maar we verbieden het arbiters als Makkelie niet."