Feyenoord scoort zes keer, vernedert Ajax tot op het bot en laat Eindhoven juichen

27-01-2019 16:21 Laatste update: 16:50
464

In een werkelijk sensationele topper heeft Feyenoord een ongekende dreun uitgedeeld aan aartsrivaal Ajax. Onder aanvoering van een geniale Robin van Persie werd het zondagmiddag in De Kuip 6-2 voor de Rotterdammers. Koploper PSV staat door de nederlaag van Ajax nu vijf punten los.

Met name de eerste helft tussen de nummers twee en drie van de ranglijst voelde aan als een Premier League-topper. Beide ploegen gaven 45 minuten vól gas, met kans na kans aan beide kanten van het veld tot gevolg. De start van de kraker in De Kuip was hoopgevend voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Al na enkele minuten krulde Lasse Schöne een vrije trap formidabel binnen.

Feyenoord stuntelde achterin en ontsnapte aan een grotere achterstand. De gelijkmaker kwam als geroepen. Steven Berghuis werkte de bal het strafschopgebied in, Jens Toornstra kreeg 'm voor zijn voeten en werkte binnen achter André Onana.

Die goal deed Feyenoord goed. Het spel golfde op en neer en Berghuis bezorgde de thuisploeg na een halfuur een voorsprong. Bij de tweede paal stond de vleugelaanvaller volledig vrij. Berghuis kon zelfs rustig aannemen op de borst en daarna afwerken achter Onana. Het antwoord van Ajax volgde razendsnel: Hakim Ziyech ramde snoeihard en onhoudbaar binnen.

Daarmee was de koek nog niet op in een werkelijk geweldige eerste helft. Enkele minuten voor de pauze schoot Van Persie de vijfde treffer van de middag binnen. De captain van Feyenoord ontving de bal van Toornstra en van dichtbij ramde hij raak.

Van Persie
In de tweede helft, zonder wissels, profiteerde Feyenoord al snel van matig verdedigen aan Amsterdamse zijde. Met name rechtsback Noussair Mazraoui had een off-day. In de 56e minuut werd het 4-2. Vanaf rechts kon Berghuis in alle rust de bal het strafschopgebied inlepelen. Daar stond Van Persie, die met links simpel scoorde.

Ten Hag greep kort na die goal in door Donny van de Beek en Lisandro Magallán - de Argentijnse winteraankoop debuteerde in de Eredivisie - naar de kant te halen. David Neres en Daley Sinkgraven kwamen voor de twee in het veld. Kort daarna werd het via Ziyech bijna 4-3. De Marokkaan schoot echter tegen de paal.

In de 75e minuut was het definitief over en uit voor een armoedig spelend Ajax. Toornstra brak door op rechts en vond Tonny Vilhena bij de tweede paal. De linkspoot schoot simpel binnen.

De koek was na die treffer nog niet op voor een uitzinnig Legioen. Invaller Yassin Ayoub maakte er in 84e minuut zelfs 6-2 van. Een schot van de middenvelder werd licht aangeraakt en daardoor was Onana kansloos. Haast uit medelijden voegde scheidsrechter Danny Makkelie slechts twee minuten blessuretijd toe.

Door de sensationele nederlaag van Ajax in Rotterdam heeft PSV nu vijf punten voorsprong op Ajax aan de kop van de Eredivisie. Bovendien is het doelsaldo van de Eindhovenaren ineens een stuk beter dan dat van Ajax: +53 versus +48. Feyenoord heeft de derde plek steviger in handen, met 39 uit 19.