Nijhuis ontkent uitspraken Buijs: 'Bij NAC soms wel meer lawaai dan in Arena'

Nijhuis ontkent uitspraken Buijs: 'Bij NAC soms wel meer lawaai dan in Arena'

29-01-2019 07:54 Laatste update: 09:01
30

Het beeld dat kleine clubs worden benadeeld door de arbitrage in duels met de top-drie, klopt niet. Cijfers van databedrijf OptaSports weerleggen de kritiek die FC Groningen-trainer Danny Buijs zaterdag uitte na de 2-1 nederlaag bij PSV.

"Je weet van tevoren dat als je uit speelt tegen een topclub, dat je alle kleine dingen tegen je krijgt en dat die in het voordeel van de topclub zijn", zei Buijs. Volgens Bart Frouws van OptaSports maken Eredivisie-clubs juist minder overtredingen in uitwedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord dan in andere uitduels, zo laat hij weten aan Eén Vandaag. Dat geldt ook voor FC Groningen.

Bij penalty's ligt het wel anders. "Als je kijkt naar het aantal balcontacten dat een tegenstander in het strafschopgebied heeft en je deelt dat door het aantal overtredingen, dan zie je bij FC Groningen dat iedere 272 balcontacten een strafschop oplevert. Bij Feyenoord is dat 154 en bij PSV 212. Dus je kunt wel zeggen dat er bij Groningen veel meer moet gebeuren voordat er een penalty wordt gegeven."

Scheidsrechter Bas Nijhuis bestrijdt dat topclubs sneller een penalty krijgen. "Alle beslismomenten in het zestienmetergebied worden door de VAR teruggekeken. Voor zover dat je gevoel van benadeling kan weghalen, dan helpt het zeker. Maar ik denk dat het überhaupt geen rol speelt."

Nijhuis meent dat ook de ambiance in de Johan Cruijff Arena, De Kuip en het Philips Stadion geen grote rol spelen. "Wij zijn dat soort wedstrijden als scheidsrechters gewend, en ik moet zeggen dat een stadion zoals bij NAC misschien soms wel meer lawaai kan maken dan een Arena."